Till innehåll

Webinar: Challenges for study trips to Holocaust memorial sites

Speltid - 1:30:03

Webinar: Challenges for study trips to Holocaust memorial sites

Kollage av bilder med elever på studieresor.

In the wake of the Covid pandemic and in the middle of a climate crisis - do we need to reassess educational initiatives such as study trips to Holocaust memorial sites? Welcome to join this webinar arranged by the Living History Forum in partnership with the Swedish IHRA Presidency.

Medverkande

Moderator: Stefan Andersson - Project Manager, the Living History Forum, Swedish delegate to IHRA/EWG, Swedish delegate to the International Committee of Auschwitz Birkenau Foundation

Dr Marc Van Berkel - Senior Educator Han University of Applied Science Education Working Group and member of the Dutch Delegation to the IHRA

Niclas Blom - Educator, the Swedish Committee Against Antisemitism (SCAA)

Alex Maws - Head of Education and Heritage, The Association of Jewish Refugees (AJR)

Mia Taikon - Educator the Living History Forum and Roma activist

Ola Flennegård - PhD student and Project manager, Department of Education, Communication and Learning, The Segerstedt Institute, University of Gothenburg

Jurmet Huitema-de Waal - Project Manager, Educational Projects Department, Anne Frank House Amsterdam

Tomasz Michaldo - Head of Methodology of Guiding, Auschwitz-Birkenau State Museum, Project Leader – application for on-line visits “Auschwitz in front of your Eyes”

Webbinariet spelades in den 15 februari 2023. Önskar du undertexter kontakta webmaster@levandehistoria.se.

Fler samtal med koppling till Förintelsen

  Speltid - 1:28:00

  Samtal med historikern Debórah Dwork om barns utsatthet under Förintelsen

  Vid andra världskrigets slut 1945 stod det klart att 90 procent av alla judiska barn i Europa hade förintats. Ungefär 1,5 miljoner barn. Välkommen till ett samtal om barns utsatthet under Förintelsen.  
   Speltid - 1:39:46

   Samtalskväll: Min okända historia

   Tecknarna och författarna Mats Jonsson och Joanna Rubin Dranger samtalar utifrån sina böcker ”När vi var samer” och ”Ihågkom oss till liv”.
    Speltid - 1:30:03

    Webinar: Challenges for study trips to Holocaust memorial sites

    Ett samtal om utmaningar kring resor till Förintelsens minnesplatser. Samtalet hålls på engelska.
     Speltid - 1:31:33

     En programkväll om Kalmar och Europas förföljda judar

     Vid krigsslutet inrättades ett beredskapssjukhus i Kalmar för att ta emot överlevande från koncentrations- och förintelselägren som anlände med de så kallade vita skeppen eller båtarna.
      Speltid - 1:23:26

      Samtal: 30 years after Ordinary Men - what have the world learned from the Holocaust?

      Ett samtal med historikern Christopher Browning. Det har gått 30 år sedan hans uppmärksammade bok Helt vanliga män gavs ut. Vad har världen lärt sig av Förintelsen sedan dess?
       Speltid - 1:18:56

       Panelsamtal: Minnet av Förintelsen i det offentliga rummet

       I samband med invigningen av snubbelstenar i Stockholm i juni 2019 hölls ett panelsamtal om minnesmärken i det offentliga rummet.
        Speltid - 1:28:02

        Forumkväll: Att återvända till livet – ett boksamtal om livet efter Förintelsen

        Dina och Jovan Rajs samtalade om sin bok Att återvända till livet, som handlar om att komma tillbaka: till sin hemstad, till allt som försvunnit, till livet.
         Speltid - 1:33:04

         Fotografen i Auschwitz – Wilhelm Brasse tvingades dokumentera sina medfångar

         Filmen Porträttfotografen handlar om fotografen Wilhelm Brasse. Brasse var själv lägerfånge i Auschwitz. Eftersom han var professionell fotograf tvingades han fotografera fångar, tvångsarbetare och offer för medicinska försök.
          Speltid - 1:26:01

          Minnen och föremål - Tre berättelser från Förintelsen

          Till Forum för levande historia samlades föremål in från personer som överlevt Förintelsen, eller vars anhöriga gjort det. Vad är det för föremål och vad berättar de för historia? Tre personer har valt ut var sitt föremål och berättar den fängslande historien som det bär på.
           Speltid - 1:23:34

           Bilden av den andre - synen på judiska flyktingar i Sverige 1935-1945

           Vilka värderingar och föreställningar om judiska flyktingar framträder i det offentliga samtalet, bilder och texter vid tiden före och under andra världskriget? En period då Sveriges flyktingpolitik var mycket restriktiv gentemot de av Europas judar som sökte skydd från antisemitiska förföljelser och nazisternas terror. Först då kriget gick mot sitt slut kom en omsvängning mot en mer generös hållning.
            Speltid - 1:28:47

            Antisemiten vid makten - sant eller falskt?

            Sverige gjorde stora eftergifter för Nazityskland under andra världskriget. Svensk flyktingpolitik var också mycket restriktiv gentemot judiska flyktingar och svenska företag ariserades. Vad låg bakom besluten? Påverkades de av att det i Sverige fanns personer med makt och inflytande som var antisemitiska och kanske till och med sympatiserade med nazismen?
             Speltid - 1:20:23

             Locket på? Den svenska nazismen efter 1945

             Sedan Tyskland förlorat andra världskriget, och koncentrations- och förintelselägrens fasor avslöjats för världen, var det inte längre accepterat att vara nazist i Sverige. Vad hände sedan med de nazistiska rörelserna och nyckelpersonerna? Bär dagens samhälle spår av 30- och 40 talens svenska nazism. Och är det sant eller myt att Sverige aldrig gjort upp med denna del av sin historia?
              Speltid - 1:03:44

              Samtalskväll: Främlingar på tåg. Vad Sverige visste om Förintelsen

              Historikern Klas Åmark har skrivit boken Främlingar på tåg om den svenska diplomaten Göran von Otters möte med SS-officeren Kurt Gerstein på ett tåg genom Polen och Tyskland i augusti 1942. Gerstein berättade då om förintelselägrens fasor i förhoppning om att den svenske diplomaten skulle slå larm om naziregimens övergrepp.
               Speltid - 1:35:40

               Samtalskväll: Från Förintelsen till Borås

               En samtalskväll om minnen, föremål och berättelser. Kläder, skor och textila föremål med anknytning till Förintelsen är sällsynta. Men de finns och de berättar en dramatisk historia om flykt, förtryck och om att överleva världshistoriens mest omfattande folkmord.
                Speltid - 1:34:40

                Samtalskväll: Minne och gemenskap - så skapas våra historiska rum

                Kan vi förstå oss själva och det samhälle vi lever i genom att titta på hur kollektiva minnen skapas och upprätthålls? Och vilken roll har litteratur som förmedlare av det förflutna? Författaren Steve Sem Sandberg och filosofen Hans Ruin samtalar om minne, historia och gemenskap.
                 Speltid - 1:31:17

                 Samtalskväll: Konst, minneskultur och kollektiva trauman

                 Konst av olika slag kan hjälpa oss att hålla minnet av Förintelsen vid liv och att förstå och bearbeta kollektiva trauman, som efter Tsunamin eller terrordådet på Utöya. Men monument och minnesplatser kan också skapa ett avstånd till erfarenheter och vittnesmål och användas för politiska syften.
                  Speltid - 1:24:13

                  Samtalskväll: att hålla minnet av Förintelsen vid liv

                  Vad händer när de som överlevde inte längre kan berätta? Har deras anhöriga ett särskilt ansvar? Och vilken är litteraturens roll? Samtalar gör Karin Brygger, Natalie Verständig Axelius och Stéphane Bruchfeld.

                   Samtal om Förintelsen och historiebruk

                   I samtal med Carol Rittner diskuteras frågan: Varför vill vi föra vidare minnet av Förintelsen och andra brott mot mänskligheten? Och hur kan man göra det? Vilka är riskerna för missbruk av historien?
                    Speltid - 31.40

                    Samtal med Deborah Lipstadt om filmen Denial

                    I samband med Förintelsens minnesdag 2019 visades filmen Denial på biografer runt om i Sverige. Filmen följdes av ett samtal mellan filmens huvudperson professor Deborah Lipstadt och journalisten Willy Silberstein.
                     Speltid - 50.19

                     Samtal med Deborah Lipstadt

                     Samtal mellan den amerikanska historikern Deborah Lipstadt och Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors. Samtalet hålls på engelska.