Kalendariet

januari 2022

27
januari
2022
Stockholm och digitalt

Förintelsens minnesdag: Ceremoni

27
januari
2022
Stockholm och digitalt

É Romani Glinda bjuder in till minnesstund i Hedvig Eleonora kyrka

É Romani Glinda bjuder in till minnesstund i Hedvig Eleonora kyrka. OBS eventet genomförs med begränsad publik på plats samt livestreamas.

Den 27 januari 1945 befriades fångarna i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau av Röda armén. Därför manifesterar vi Förintelsens minnesdag, en internationell minnesdag för Förintelsens offer. Minnesdagen är till för att vi aldrig ska glömma nazisternas offer och för att stödja alla de som kämpar mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antiziganism.

28
januari
2022
Digitalt

februari 2022

09
februari
2022
Digitalt

Forumträff: Arbete mot rasism

Inställd på grund av sjukdom

Jobbar du på en statlig myndighet och vill lära dig mer om rasism och hbtqi-fobi?

Forum för levande historia arrangerar årligen forumträffar för myndigheter, för erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling.

Årets första forumträff 2022 handlar bland annat om jämställdhetsperspektiv på rasism samt om det rasbiologiska institutets inrättande för 100 år sedan. Vilka avtryck lämnade institutet och den tidens vetenskapliga syn på "ras" i det samhälle som skulle komma? Se program nedan.

21
februari
2022
Digitalt

Digital distanskurs: Historiebruk och nationalism ( FULLBOKAD)

KURSEN ÄR FULLBOKAD. För reservlista, maila till mia.taikon@levandehistoria.se

Digital kurs om historiebruk och nationalism för lärare som undervisar på grundskolans senare årskurser, gymnasiet och vuxenutbildningen. Kursen ger bland annat verktyg för att ta svåra samtal i klassrummet där olika historieskrivningar står emot varandra.

mars 2022

09
mars
2022
Digitalt

Lärarfortbildning: Demokrati pågår

Välkommen till en digital lärarfortbildning om vad demokrati innebär och vilka byggstenar som behövs för ett demokratiskt samtal. Fortbildningen arrangeras av Forum för levande historia och Hallands kulturhistoriska museum.

Målet för fortbildningen är att ge stöd och underlag, väcka idéer, visa resurser och lyfta arbetssätt som kan användas i klassrummet. Den ger också möjlighet till erfarenhetsutbyte lärare emellan gällande undervisning om demokrati för elever i årskurs 4 - 6.