Kalendariet

januari 2021

25
januari
2021
Digitalt

Panelsamtal: Våldtäkt i krig - ett billigt och långtidsverkande vapen

Sexuellt våld mot kvinnor i krig och konflikt har förekommit sedan urminnes tider. Det sexuella våldet är ett sätt att utöva makt och förnedra motståndaren, men det är också ett billigt och långtidsverkande vapen. Hur kan vi stötta kvinnor i att prata om sina upplevelser av sexuellt våld i krig och konflikt?

I samband med Förintelsens minnesdag bjuder vi och Kvinna till kvinna in er att titta på detta panelsamtal om sexuellt våld och dess förödande konsekvenser.
Samtalet förs på engelska.

Deltagare:

26
januari
2021
Digitalt

Samtal om Förintelsen och historiebruk

Varför vill vi föra vidare minnet av Förintelsen och andra brott mot mänskligheten? Och hur kan man göra det? Vilka är riskerna för missbruk av historien?

I samtalet deltar Carol Rittner, professor inom studier och forskning om Förintelsen och andra folkmord, och John K. Roth, Edward J. Sexton Professor Emeritus i filosofi, Johanna Mannergren-Selimovic, Utrikespolitiska institutet. Samtalet modereras av Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet. 

27
januari
2021
Digitalt

Julie Lindahl om Förintelsens minnesdag

Vi minns det som inte får glömmas och berättar historier om det som dolts. Demokratifrukosten ordnas i samarbete mellan #ViMåstePrata och Forum för levande historia. Föreläsning av författaren Julie Lindahl. Video med Hédi Fried. Musik av Adolphson & Falk.
Här kan du anmäla dig till demokratifrukosten.

Program:
David Samuelsson, generalsekreterare Studieförbunden, ger en introduktion till årets arbete med #ViMåstePrata.

27
januari
2021
Digitalt på nätet

Förintelsens minnesdag – livesänd minnesdagsceremoni

På Förintelsens minnesdag den 27 januari hedrar vi offren för Förintelsen och minns de som stod upp för människovärdet och gjorde motstånd. Välkommen att delta i en livesänd digital minnesceremoni med tal, vittnesmål och musik där bland andra Livia Fränkel, statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén medverkar. För musiken står Sofia Karlsson och pianisten Martin Hederos.

28
januari
2021
Digitalt på nätet

Webbinarium: Modet att bry sig om

Vad får människor att visa civilkurage, hjälpa andra och stå upp mot förtryck? Vår framtid kan vara beroende av att så många som möjligt värnar demokrati och mänskliga rättigheter, men hur fostrar man egentligen medborgare som är beredda att ta ställning och agera?

februari 2021

09
februari
2021
Stockholm

Fortbildning om antisemitism med föreläsningar från Yad Vashem

Välkommen till en digital fortbildning med föreläsare från Yad Vashem om antisemitism historiskt och idag.

Yad Vashem är en israelisk myndighet, monument, arkiv och forskningscentrum för hågkomst av Förintelsens offer och hjältar. Yad Vashem är också en ledande utbildningsinstitution.

Fortbildningen är ett samarbete mellan Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, Svenska kommittén mot antisemitism och Forum för levande historia.

11
februari
2021
Digitalt på nätet

Forumträff: Vad är rasism?

Inom ramarna för det statliga myndighetsnätverket mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott erbjuder Forum för levande historia träffar som är en blandning av erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling. 

Årets första forumträff handlar om förståelsen av vad rasism är och hur rasismens utveckling i Sverige kan undersökas. Se program nedan.

Forumträffarna vänder sig till anställda vid statliga myndigheter.

Forumträffen genomförs digitalt via Teams. Länk till träffen skickas ut när det närmar sig.

mars 2021

01
mars
2021
Oslo

Kurs i Oslo om Förintelsen i Norge under andra världskriget

Fortbildningen är fullbokad. För att hamna på reservlistan maila stefan.andersson@levandehistoria.se

På grund av coronaviruset är kursen framflyttad, ett nytt datum kommer bestämmas så snart när läget runt pandemin tillåter. Du som sedan tidigare har fått information om att du är antagen eller uppsatt på reservlista behåller din plats, och kommer via mejl få besked om när nytt datum bestämts. 

25
mars
2021
Digitalt i samarbete med Jamtli i Östersund

Lärarfortbildning om åskådarens passivitet och ansvar

Välkommen till digital lärarfortbildning torsdag 25 mars (obs framflyttat datum).

Spelar roll - om åskådarens passivitet och ansvar

Överallt finns åskådarna. De som ser på utan att ingripa mot våld och orättvisor, i vardagssituationer och i krig. Ända sedan de första bilderna från koncentrationslägren nådde ut 1945 har människor frågat: Hur var det möjligt? Vilka var alla de som stod bredvid och lät det ske? Om de hade agerat annorlunda, vad hade hänt då?