Till innehåll

Samtal med historikern Debórah Dwork

Speltid - 1:28:00

Samtal med historikern Debórah Dwork om barns utsatthet under Förintelsen

Porträtt av Debórah Dwork. I blå kavaj och brun page tittar hon in i kameran.

Samtalet börjar 7 minuter in i videon.

Välkommen till ett samtal med historikern Debórah Dwork om barns utsatthet under Förintelsen.  

Vid andra världskrigets slut 1945 stod det klart att 90 procent av alla judiska barn i Europa hade förintats. Ungefär 1,5 miljoner barn. Endast en handfull överlevde, de som i efterhand har kunnat berätta om sina upplevelser och erfarenheter. 

På vilket sätt drabbades barnen efter nazisternas makttillträde 1933 och de påföljande antijudiska lagarna och restriktionerna? Skiljde sig övergreppen mot hur vuxna behandlades i Tredje riket och de tyskockuperade områdena?  

Varför överlevde vissa barn, men inte andra? Var det enskilda barns mod och styrka som gjorde att de överlevde eller handlade det mer om tur och slumpartade omständigheter?  

De barn som överlevde, fick ofta fortsätta sina liv utan tryggheten från sin familj, tidigare rötter och kultur. Hur påverkade de erfarenheter som barnen gjort under krigsåren, det senare livet som vuxen?  

Samtalsledare: Johan Perwe, Forum för levande historia. Samtalet förs på engelska.

Relaterat

    Fler samtal och seminarier

    Här hittar du samtal och seminarier om rasism, Förintelsen, demokrati och mycket mer.

      Utskrivbar utställning: Barn under Förintelsen

      Utställningen handlar om den tyska naziregimens folkmord på judiska och romska barn under Förintelsen. Barn som nazisterna helst såg inte hade fötts, som utgjorde ett hot mot framtiden och därför måste förintas.