Utställningar

Här kan du läsa om alla våra utställningar och se var i landet de visas. Här bokar du också workshoppar till utställningarna som visas i våra lokaler i Stockholm.

Sverige och Förintelsen

Visas just nu i Stockholm, kan även ses hemifrån

En utställning om mod, likgiltighet och rädsla. Genom vittnesmål, föremål och konst får du en en bild av Sveriges komplexa relation till ett folkmord.

Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers

På väg till Växjö, kan även ses hemifrån

Vita bussarna har setts som en lyckad aktion för att rädda fångar ur Nazitysklands koncentrationsläger. Men det fanns en baksida av hjälpinsatsen.

Demokrati pågår

På väg till Varberg

Demokratin är fantastisk men komplicerad! Den tar inga raka vägar och blir nog aldrig riktigt färdig. Och det är vi tillsammans som kan göra den bättre och starkare.

Per Anger-priset - Mod och handling

Utställning i Stockholm

En utställning om diplomat Per Angers insats under andra världskriget och de modiga pristagare som följer i hans fotspår.

Familjen som försvann

Kommande utställning

I början av mars 2022 planerar vi att visa utställningen ”Familjen som försvann” av Joanna Rubin Drager, som berättar om sin judiska familjs gömda historia. Utställningen kommer innehålla rikligt med teckningar och texter i en seriebokslikande form.

Jag kom ensam - Judiska flyktingbarn i Sverige

Kan ses hemifrån

Utställningen handlar om de 500 judiska flyktingbarn som räddades till Sverige genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, 1938-1939.

Yttrandefrihetens gränser

Visas i Helsingborg. Kan även ses hemifrån!

Demokrati bygger på fria röster, samtal och förmågan att lyssna även till det du inte gillar. Om vikten av att olika röster kommer till tals, men också om svårigheter som kan uppstå. För åk 7-9 och gymnasiet.

Plundring - början till ett folkmord

Flera platser i landet.

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. Det har gått åttio år sedan andra världskriget utbröt – men vi lever fortfarande med konsekvenserna av nazisternas plundring.

Utskrivbara utställningar

Utställningar att ladda ner i pdf-format

Här kan du bland annat ladda ner och skriva ut utställningen Anne Frank – "Om jag bara får vara mig själv", Romerna under Förintelsen och T4 – om människosyn i Nazityskland.

Leve demokratin!

Flera platser i landet

Leve demokratin! berättar om demokratins nedmontering i Tyskland under mellankrigstiden.

Propaganda

- risk för påverkan

Utställningen visar hur ”det goda samhället” lyftes fram i propaganda i Nazityskland och Sovjetunionen under 1930- och 40-talen. Men också vad som styr dagens medieflöde och hur mottagliga människor är för påverkan.

Demokratin och du

En turnerande utställning om att samtala, inkludera och lita på andra är grundläggande fundament i en demokrati. Men vad händer när samtalen tystnar, när förtroendet brister och när vi ställs mot dom?

Stämplad

En interaktiv miniutställning om sortering, kategorisering och fördomar.

Boka en utställning

Är du och din institution intresserad av att boka en av våra utställningar? Här hittar du information om bokningsbara utställningar.

Tidigare utställningar

Här hittar du information om utställningar som vi har visat och turnerat tidigare.