Till innehåll

Samtal: 30 years after Ordinary Men - what have the world learned from the Holocaust?

Speltid - 1:23:26

Samtal: 30 years after Ordinary Men - what have the world learned from the Holocaust?

En bakgrund med militärer och en man som talar.

Ett samtal med historikern Christopher Browning. Det har gått 30 år sedan hans uppmärksammade bok Helt vanliga män gavs ut. Vad har världen lärt sig av Förintelsen sedan dess?

Samtalet leddes av Caroline Källner, avdelningschef vid Forum för levande historia.

Om Christopher Browning

Christopher Browning har ägnat hela sitt yrkesliv åt forskning och undervisning om Förintelsen. Han har skrivit flera böcker, varav en är den uppmärksammade boken Helt vanliga män som gavs ut 1992.

Boken handlar om den tyska reservpolisbataljonen 101 som morgonen den 13 juli 1942 gick in i den polska byn Jozefow. Vid nattens inbrott hade de skjutit 1 500 av byns 1 800 judiska invånare - kvinnor, barn och gamla. Under de följande 16 månaderna deltog de i avrättandet av 38 000 judar och sände ytterligare 45 000 till koncentrationslägret Treblinka. Reservpolisbataljon 101 bestod av helt vanliga män som var för gamla för att kallas in till militärtjänst.

Christopher Browning har studerat vilka motiv som drev männen att delta i dödsskjutningarna. Hans slutsatser är skrämmande: de var inte tvingade att lyda order utan gjorde det på grund av grupptryck och karriärism. Boken ställer den fråga vi alla måste ta ställning till: skulle jag ha agerat annorlunda i samma situation?

Samtalet spelades in den 26 januari 2023. Undertexter kommer inom några veckor.

Relaterat

Fler samtal om Förintelsen och civilkurage.

    Speltid - 1:28:00

    Samtal med historikern Debórah Dwork om barns utsatthet under Förintelsen

    Vid andra världskrigets slut 1945 stod det klart att 90 procent av alla judiska barn i Europa hade förintats. Ungefär 1,5 miljoner barn. Välkommen till ett samtal om barns utsatthet under Förintelsen.  
      Speltid - 1:39:46

      Samtalskväll: Min okända historia

      Tecknarna och författarna Mats Jonsson och Joanna Rubin Dranger samtalar utifrån sina böcker ”När vi var samer” och ”Ihågkom oss till liv”.
        Speltid - 1:30:03

        Webinar: Challenges for study trips to Holocaust memorial sites

        Ett samtal om utmaningar kring resor till Förintelsens minnesplatser. Samtalet hålls på engelska.
          Speltid - 1:31:33

          En programkväll om Kalmar och Europas förföljda judar

          Vid krigsslutet inrättades ett beredskapssjukhus i Kalmar för att ta emot överlevande från koncentrations- och förintelselägren som anlände med de så kallade vita skeppen eller båtarna.
            Speltid - 1:23:26

            Samtal: 30 years after Ordinary Men - what have the world learned from the Holocaust?

            Ett samtal med historikern Christopher Browning. Det har gått 30 år sedan hans uppmärksammade bok Helt vanliga män gavs ut. Vad har världen lärt sig av Förintelsen sedan dess?
              Speltid - 1:18:56

              Panelsamtal: Minnet av Förintelsen i det offentliga rummet

              I samband med invigningen av snubbelstenar i Stockholm i juni 2019 hölls ett panelsamtal om minnesmärken i det offentliga rummet.
                Speltid - 1:28:02

                Forumkväll: Att återvända till livet – ett boksamtal om livet efter Förintelsen

                Dina och Jovan Rajs samtalade om sin bok Att återvända till livet, som handlar om att komma tillbaka: till sin hemstad, till allt som försvunnit, till livet.
                  Speltid - 1:33:04

                  Fotografen i Auschwitz – Wilhelm Brasse tvingades dokumentera sina medfångar

                  Filmen Porträttfotografen handlar om fotografen Wilhelm Brasse. Brasse var själv lägerfånge i Auschwitz. Eftersom han var professionell fotograf tvingades han fotografera fångar, tvångsarbetare och offer för medicinska försök.
                    Speltid - 1:26:01

                    Minnen och föremål - Tre berättelser från Förintelsen

                    Till Forum för levande historia samlades föremål in från personer som överlevt Förintelsen, eller vars anhöriga gjort det. Vad är det för föremål och vad berättar de för historia? Tre personer har valt ut var sitt föremål och berättar den fängslande historien som det bär på.
                      Speltid - 1:23:34

                      Bilden av den andre - synen på judiska flyktingar i Sverige 1935-1945

                      Vilka värderingar och föreställningar om judiska flyktingar framträder i det offentliga samtalet, bilder och texter vid tiden före och under andra världskriget? En period då Sveriges flyktingpolitik var mycket restriktiv gentemot de av Europas judar som sökte skydd från antisemitiska förföljelser och nazisternas terror. Först då kriget gick mot sitt slut kom en omsvängning mot en mer generös hållning.