Till innehåll

För lärare

Här förklarar vi undervisningsmaterialets olika delar och ger tips på viktiga saker att tänka på innan du börjar undervisningen.

Om materialet

Sverige, slavhandeln och slaveriet syftar till att öka kunskapen om Sveriges deltagande i den transatlantiska slavhandeln och slaveriet och hur man kan undervisa om den delen av vår historia. Det består av en film, tio faktatexter, fyra källövningar, en bildanalysuppgift, en tidslinje och tre kartor.

För vem?
Undervisningsmaterialet vänder sig elever och deltagare på högstadiet, gymnasieskolan, folkhögskolor och annan vuxenutbildning på motsvarande nivå.

Innan du sätter igång med undervisningen

Här är några viktiga aspekter att ta i beaktande när du förbereder dig. Ta gärna del av dessa innan du bestämmer dig för hur du ska lägga upp din undervisning.

    Poddavsnitt: Att undervisa om Sverige, slavhandeln och slaveriet

    Lyssna på jämlikhetskonsulten Patrick Konde och gymnasielärarna Siri och Marika som diskuterar begreppsanvändning och delar sina tankar om undervisning i ämnet.

      Om minoritetsstress

      Här kan du läsa mer om vad minoritetsstress innebär och hur du som verksam i skolan, folkbildningen och vuxenutbildningen kan agera. Texten är skriven av jämlikhetskonsulten Aygül Kabaca.

        Viktigt att tänka på

        Att undervisa om Sveriges deltagande i den transatlantiska slavhandeln och slaveriet är att berätta om en del av Sveriges historia som inte haft en självklar plats i olika läromedel. Det är också viktigt att tänka på till exempel vilka ord och begrepp du använder eller hur du skapa en trygg undervisningssituation.

        Ord och begrepp som används

        Slaveri och kolonialism är aktuella frågor och många av de ord och begrepp som används för att beskriva och diskutera området är under förändring. Begreppslistan nedan omfattar inte alla dessa termer utan främst de som förekommer i detta undervisningsmaterial. Det historiska materialet (handskrifter, tidningar, böcker, bilder med mera) innehåller en mängd ord och begrepp vilka är kränkande.

        Tips på hur du kan använda materialet:

        Nedan följer tips på hur du kan använda undervisningsmaterialets olika delar, men också materialet som helhet. Syftet med att dela upp materialet i olika delar är dels att lämna utrymme till hur du vill lägga upp din undervisning, dels tillgodose en heterogen och bred målgrupps olika behov.

        Ett generellt tips är att elever/deltagare inte bör ta till sig innehållet utanför undervisningssituationen i form av en läxa eller hemuppgift då det är ett känsligt och våldsamt ämne som bör undervisas om i ett tryggt undervisningsrum.

          Fördjupa din kunskap

          Lästips för dig som vill veta mer om slaveriets historia eller ta del av rapporter om afrofobi idag.

          Kopplingar till skolans styrdokument

          Fler undervisningsmaterial inom ämnet

            Källkritik, historiebruk & rasism

            Ett interaktivt undervisningsmaterial där dina elever får öva förmågorna källkritik och historiebruk.

              Undervisningsmaterial om rasism

              Fem faktatexter för elever om rasism. Om olika former av rasism och om rasism i olika tidsperioder.

              Relaterat innehåll

                Alla undervisningsmaterial

                Här hittar du alla våra undervisningsmaterial för grundskola, gymnasium och vuxenutbildning.

                  Fakta om rasism

                  Här hittar du samlad fakta om olika former av rasism. I form av seminarier, rapporter, reflektionsfrågor och filmer.

                    Podden Prata rasism

                    Få kunskap, verktyg och metoder att använda i det dagliga antirasistiska arbetet. Kursen är framtagen i samarbete med Natur & Kultur.