Till innehåll

Myt och propaganda - Musiken i nazismens tjänst

En faktaskrift som beskriver musikens roll i nazisternas propaganda, där målet var att förena folket i kampen för Tredje riket. 

”Musiken i nazismens tjänst” beskriver musikens roll i nazisternas propaganda, med målet att förena folket i kampen för Tredje riket. Här presenteras också forskning om ett nyväckt intresse i Tyskland under 1930-talet för den då över 100 år gamla svenska litterära föreningen Götiska förbundet. Föreningen betonade hur musiken kunde lyfta fram känsla för fosterlandet och ge kraft åt bevarande av den ariska rasen. I Götiska förbundets urkunder fanns dessutom paragrafer som passade väl in i nazisternas strävan med musiken som en förstärkning av deras ideologi.

”Musiken i nazismens tjänst” är skriven av professor Greger Andersson och fil dr Ursula Geisler, vid Institutionen för konst- och musikvetenskap vid Lunds universitet. Båda har ingått i Svenaz-projektet (Nazismprogrammet Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen). Genomförd i samarbete med Vetenskapsrådets forskningsprojekt Svenaz.

Relaterat

  Propaganda – en antologi om påverkan

  En rapport som belyser exempel på propagandans genomslag i de nazityska och sovjetiska diktaturstaterna under 1930- och 1940-talen.
   Speltid - 7:11

   Från dröm till terror, avsnitt 10: Propaganda

   Ett avsnitt ur en dokumentärserie om kommunistiska regimers brott mot mänskligheten. Det här avsnittet fokuserar på propaganda.

    Propaganda – risk för påverkan

    Ett undervisningsmaterial om propaganda och om vad som gör oss människor mottagliga för påverkan.