Till innehåll

Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Sedan 2001 har Förintelsens minnesdag varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige. Var med och uppmärksamma dagen som besökare eller arrangör.

För dig som vill

27

jan

27

jan

  Delta i vår minnesceremoni

  Varmt välkommen att följa minnesceremonin på Förintelsens minnesdag med tal, vittnesmål och musik.

   Organisera en aktivitet

   Skapa din egen minnesdagsaktivitet. På den här sidan har vi samlat information och material som vi tror kan vara till hjälp.

    Uppmärksamma dagen i skolan

    Många lärare uppmärksammar Förintelsens minnesdag på sina skolor. Här har vi samlat material och resurser som vi tror kan vara till hjälp.

     Det här är Förintelsens minnesdag

     Lär dig mer om bakgrunden till Förintelsens minnesdag.

      Utskrivbar utställning: RAZA. Om att sortera människor.

      Årets minnesdagsutställning heter ”RAZA. Om att sortera människor” och handlar om rastänkandets historia och om var idéerna om ras kommer ifrån.

       Jag minns

       Inför Förintelsens minnesdag pågick kampanjen #Jagminns i sociala medier. David Dencik, Vanna Rosenberg, Fred Taikon och Eva Lecerof berättar om hur deras anhöriga drabbades av Förintelsen. Här kan du läsa deras berättelser.

       Relaterat

        Fakta om Förintelsen

        Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Här hittar du en stor mängd fakta om olika delar av Förintelsen.

         Vittnesmål från Förintelsen i Forum play

         Här hittar du vittnesmål från personer som berättar om sina erfarenheter från Förintelsen.

          Undervisningsmaterial: Vittnesmål med klassrumsövningar

          Ett undervisningsmaterial med korta klipp ur vittnesmål av överlevande från Förintelsen och arbetsläger i Sovjet och Kina. För årskurs 7-9 och gymnasiet.