Till innehåll

Lev Trotskij

På den här sidan kan du läsa om Lev Trotskij (1879–1940) som var en av de centrala personerna under den sovjetiska terrorn.

Den här sidan är en del av materialet Brottsplats Moskva. Ett faktamaterial om platser och institutioner i Moskva som använts för att utöva förtryck mot befolkningen i Sovjetunionen och Ryssland under 1900-talet.

Lev Trotskij föddes i en by nära Charkov (i nuvarande Ukraina), som son till en välbärgad judisk bonde. Redan som mycket ung började han ägna sig åt revolutionära aktiviteter Han arresterades första gången 1898, fängslades och förvisades. 1902 flydde han från förvisningen till Europa.

Trotskij spelade en viktig roll under 1905 års revolution, men arresteras på nytt, flydde utomlands och återvände inte till Ryssland förrän efter februarirevolutionen 1917. Tillsammans med Lenin var han en av de främsta ledarna för bolsjevikernas statskupp i oktober 1917. Efter bolsjevikernas maktövertagande var han en stark förespråkare för terror som medel att befästa bolsjevikernas makt.

Trotskij utsågs till kommissarie för utrikes ärenden (utrikesminister) i den nya regeringen och deltog i fredsförhandlingarna med Tyskland i Brest-Litovsk. När inbördeskriget bröt ut blev han krigskommissarie och ansvarig för att bygga upp och leda Röda armén.

Trotskij var en av de mest kända bolsjevikledarna vid sidan av Lenin, han var en skicklig talare och en populär politiker. I kampen om makten inom partiet efter Lenins död 1924, utmanövrerades han undan för undan av sin huvudmotståndare Stalin, och 1927 uteslöts han ur partiet. Två år senare utvisades han ur Sovjetunionen, och efter att flyttat runt mellan olika länder fick han 1936 asyl i Mexiko. I exilen fortsatte han sin politiska verksamhet och försökte utan större framgång samla en opposition mot Stalin.

Under den stora terrorns utrensningar och skådeprocesserna 1936–1938 i Sovjetunionen utmålades Trotskij som ledare för en jättelik världsomspännande konspiration mot Sovjetmakten och dess ledare, och många av dem som avrättades eller fick långa lägerstraff dömdes på fabricerade bevis som ”trotskister”.

1940 dödades Trotskij i sitt hem i Mexiko av en mördare som lejts av den sovjetiska säkerhetstjänsten.

En ung man med glasögon, kostym, mustasch och pipskägg.

Lev Trotsky. Bildkälla: Wikimedia Commons (public domain).

Sidan uppdaterades senast 2023-06-13.

Fler delar av Brottsplats Moskva

  Läs om fler personer och institutioner

  Här hittar du texter som ger sammanhang och bakgrund till de platser och institutioner som finns att utforska i materialet Brottsplats Moskva.

   Tidslinje över 1900-talet i Ryssland och Sovjet

   En tidslinje över centrala händelser.

    Platser

    Lär känna ett urval av platser och byggnader i Moskva som åskådliggör Sovjetregimens terror mot den egna befolkningen.

    Mer om kommunistiska regimers brott mot mänskligheten

     Mer fakta

     Några av de värsta brotten mot mänskligheten i modern tid har begåtts av kommunistiska regimer i olika länder. Brotten riktades ofta mot den egna befolkningen som utsattes för tvångsförflyttning, svält, tortyr eller avrättningar.

      Vittnesmål

      Här hittar du vittnesmål från personer som berättar om sina erfarenheter från olika kommunistiska regimer.

       Undervisningsmaterial