Att leva demokrati
Demokrati är inte bara ett sätt att styra ett samhälle utan också en livsform eller "en kultur" där värden som frihet, jämlikhet och respekt präglar samhället. Vad krävs då och vilka utmaningar det innebär det?

Om samtal i en demokrati
Vårt offentliga samtal vilar på yttrandefrihet som utgör grundvalen i en levande demokrati. I Regeringsformen fastslås människors rätt att i tal, skrift, bild eller på annat sätt uttrycka tankar, åsikter och känslor. Rätten att fritt uttrycka de egna åsikterna är dock inte absolut; den enskildes yttrandefrihet kan om nödvändigt begränsas, bland annat med hänvisning till att en sådan begränsning är nödvändig i ett demokratiskt samhälle.
Ett öppet samtal, där många olika röster och perspektiv ges plats och möts, är avgörande för att demokratin ska fungera. Demokrati förutsätter därför ett respektfullt samtal. Det handlar både om att lyssna på vad andra tycker och att själv uttrycka sina åsikter. Det offentliga debattklimatet har blivit allt hårdare, journalister, politiker, aktivister men även enskilda medborgare som deltar i samhällsdebatten utsätts för hot och hat. När hot och hat leder till anpassning och självcensur betyder det att yttrandefrihetens syfte om en mångfald av röster undergrävs och innebär att demokratin försvagas och utmanas i grunden.