Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2022 är det 77 år sedan.

Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

Tema för Förintelsens minnesdag 2022: Utopins pris 

Vare år tar fram material som stöd för den som vill genomföra ett arrangemang i samband med Förintelsens minnesdag 27 januari. Bland annat en miniutställning som man kan skriva ut och visa för att uppmärksamma minnesdagen. Vi bjuder också in en internationell gäst som hjälper till att sprida kunskap om Förintelsen. Allt detta brukar vi samla under ett tema. Vi hoppas att temat ska vara en bra utgångspunkt också för andra som vill arbeta för att uppmärksamma denna dag. 

2022 års tema är Utopins pris.Det handlar om konsekvenserna av nazisternas utopiska ideologi. Nazismens mål var samhälle baserat på ideologisk och etnisk likhet. Ett harmoniskt samhälle där människor med samma bakgrund, livsstil och etnicitet skulle kunna leva utan att behöva dela utrymme med ”den andre”. Detta ledde till ett ständigt stegrat våld mot de som föll utanför normen, judar, romer, funktionshindrade, homosexuella och politiska motståndare.

Minnesceremonin 2021 

I år anordnade Forum för levande historia en digital minnesceremoni för Förintelsens offer –ceremonin den 27 januari sändes live med tal, musik och ljuständning direkt från Eric Ericsonhallen i Stockholm. Deltog gjorde bland andra Livia Fränkel, statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén.

Minnesceremonin går att se i efterhand på SVT play (öppnas i nytt fönster)

Fyra samtal i samband med minnesdagen

I samarbete med andra organisationer anordnade vi fyra samtal med teman kopplade till Förintelsen. 
25 jan – Panelsamtal: Våldtäkt i krig - ett billigt och långtidsverkande vapen.
26 jan – Samtal om Förintelsen och historiebruk.
27 jan – Demokratifrukost: Julie Lindahl om Förintelsens minnesdag. #ViMåstePrata
28 jan – Webbinarium: Modet att bry sig om.