Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

Minnesdagsutställning 2019

Inför Förintelsens minnesdag erbjuder vi varje år en utskrivbar miniutställning som du kan ladda ner och sätta upp på till exempel ditt bibliotek eller din skola. 

Med exempel från historien och i dag belyser minnesdagsutställningen 2019 antisemitism ur ett historiskt och samtida perspektiv.

Miniutställning 2019: Antisemitism - då och nu

 

Minnesdagskalendarium

I vårt minnesdagskalendarium finns information om evenemang runt om i landet i samband med Förintelsens minnesdag. Genom minnesdagskalendariet kan vi tillsammans hjälpas åt att sprida information om vad som händer i samband med 27 januari, så att fler kan vara med och hedra offren.

Se vad som händer runt om i landet i samband med Förintelsens minnesdag.

Minnesceremoni och ljuständning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Denial - film och samtal med historikern Deborah Lipstadt.