Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

 

Här kan du se minnesceremonin ifrån Raoul Wallenbergs torg i Stockholm den 27 januari 2018:

Minnesdagsutställning 2018

Inför Förintelsens minnesdag erbjuder vi varje år en utskrivbar miniutställning som du kan ladda ner och sätta upp på till exempel ditt bibliotek eller på din skola.

Aldrig mer! Det var den rådande andan efter andra världskriget, då omvärlden fick upp ögonen för de fruktansvärda massmord på judar, romer och andra grupper som begåtts av den nazityska regimen. 1948 antog FN den folkmordskonvention som än i dag ska förhindra folkmord och lagföra förövare. Utställningen belyser konventionens bakgrund och ger exempel på mörka skeenden i historien och vår samtid där den har tillämpats.

Minnesdagsutställning 2018: Aldrig mer! - Om folkmord

Författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink har skrivit en krönika med koppling till temat för miniutställningen. Den kan du också ladda ner och sätta upp tillsammans med utställningen.

Krönika: The crime of all crimes