Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2020 är det 75 år sedan.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

Minnesdagsutställning 2020

Inför Förintelsens minnesdag erbjuder vi varje år en utskrivbar miniutställning som du kan ladda ner och sätta upp på till exempel ditt bibliotek eller din skola. Till den kopplar vi pedagogiska övningar för elever.

Utställningen ”Jag kom ensam” handlar om de judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland under slutet av 1930-talet.

Ladda ner miniutställningen här.

Minnesdagskalendarium

I vårt minnesdagskalendarium finns information om evenemang runt om i landet i samband med Förintelsens minnesdag. Genom minnesdagskalendariet kan vi tillsammans hjälpas åt att sprida information om vad som händer i samband med 27 januari, så att fler kan vara med och hedra offren.

Se vad som händer runt om i landet i samband med Förintelsens minnesdag.