Dina Rajs


Jag fick en halskedja med ett kors. Nu var jag inte längre Dina utan Maria med smeknamnet Marika. Vi levde gömda.

I april 1941 kom kriget till Jugoslavien. Då var Dina knappt tre år gammal. Dinas pappa Misha fördes till Tyskland som krigsfånge. Det blev allt svårare för judar i hennes födelsestad Ruma i Vojvodina, i dag en del av norra Serbien. Dinas mamma Lea beslutade därför att de skulle ta sig till Ungern. Det kändes tryggare där.

I tre år levde Dina och Lea gömda i Budapest med falska identitetshandlingar. Dina fick ett nytt namn, Maria. Runt halsen bar hon alltid en kedja med ett kors. De levde i stänFoto på Dina och hennes mamma.dig rädsla för att bli upptäckta. Under hösten 1944 inleddes den process som skulle leda till massmördandet av Budapests judar. Vid flera tillfällen pressades den då sexåriga Dina och hennes mamma av ungerska nazister att erkänna att de var judinnor, vilket skulle ha lett till en säker död.

Efter kriget återvände Dina och hennes mamma till Jugoslavien och återförenades där med pappa Misha som hade överlevt fyra års fångenskap i Tyskland.

Dina utbildade sig till arkitekt, något hon fortfarande arbetar med. 1968 lämnade hon tillsammans med sin man Jovan och deras två döttrar Jugoslavien för Sverige. I dag bor de i Stockholm.

Både Dina och Jovan berättar om sin barndom under Förintelsen i skolor. Dina har även skrivit en bok om sina upplevelser som liten flicka under kriget. Boken kom ut augusti 2009 och heter "En reva hade nätet - och där slank jag ut".


Lyssna på ljudklipp med Dina