Till innehåll

Samtal: Vad kan historien lära oss om dagens afrofobi?

Speltid - 1:13:53

Samtal: Vad kan historien lära oss om dagens afrofobi?

Bilden visar en kvinna.

Vad hade Sverige för roll i den transatlantiska slavhandeln och kolonialismen? Vem har skrivit historien och vad betyder den för förståelsen av rasismen mot afrosvenskar i Sverige i dag? Ett panelsamtal med efterföljande frågestund.

Medverkande
Maria Ripenberg, journalist och författare som bland annat skrivit boken Historiens vita fläckar: om rasismens rötter i Sverige (2019).
Michael McEachrane, fil.doktor i filosofi och gästforskare vid Raoul Wallenberg Institute. Michael McEachrane har undervisat i afroamerikanska studier och mänskliga rättigheter i USA och Sverige och har bland annat varit redaktör för antologierna Sverige Och De Andra: Postkoloniala perspektiv (2001) och Afro-Nordic Landscapes: Equality and Race in Northern Europe (2014).
Kitimbwa Sabuni, utvecklingsledare för projektet Vidga normen vid Länsstyrelsen Stockholm och författare till handboken Vit, svart eller brun – handbok om aktiva åtgärder kopplat till hudfärg (2019).

Moderator är Mikael Öhman Almén, Forum för levande historia

Inspelat 2020-08-25

Relaterat

  Rasism

  Här hittar du allt vårt innehåll om rasism.
   Speltid - 1:18:53

   Frukostseminarium: Antiziganism i historien och idag

   Hur kan kunskap om diskrimineringen mot romer i historien bidra till och vara en viktig utgångspunkt för arbetet med att förbättra situationen för romer i dag?
    Speltid - 1:23:44

    Frukostseminarium: Rasism mot samer i historien och idag

    Det finns en nationell självbild i Sverige om att samers utsatthet hör till historien. Ett digitalt panelsamtal om koloniseringen av Sapmi, försvenskningspolitiken och rasbiologin (103 min).