Till innehåll

Vad är tolerans?

Speltid - 12:30

Vad är tolerans?

En man och texten ...man accepterar att något är annorlunda och att man kan lära känna det.

Det här är en kort film om tolerans. Vad är tolerans och intolerans? Varför har vi fördomar? Varför föreställer vi saker om andra? Hur förebygger man intolerans?

"Tolerans betyder att nyfikenheten på andra är starkare än rädslan. Man kanske alltid är rädd för det som är annorlunda än man själv, fast man erkänner inte att man är rädd, utan det känns mer som man tar avstånd eller tycker illa om. Men om nyfikenheten ändå är starkare, då närmar man sig och undrar, vad kan det där vara? Vad heter du? Vem är du? Och varför ser du ut så där? Då är det mer åt det toleranta hållet, det vill säga, man accepterar att någonting är annorlunda och att man kan lära känna det".
- Tomas Böhm, psykoanalytiker

I videoverket Tolerera, skapat av Jon Brunberg,  förklarar två psykologer - Liria Ortiz och Fred Saboonchi - och psykoanalytikern Tomas Böhm (avliden 2013), hur man kan förstå tolerans och intolerans utifrån ett psykologiskt perspektiv. De föreslår också hur man kan använda psykologiska verktyg för att få syn på och motverka intolerans i sin omgivning, och för att öka sin egen tolerans.

Filmen har använts i flera av Forum för levande historias utställningar i workshopar för elever.

Relaterat

  Speltid - 3:48

  Vad är historisk källkritik?

  Introduktion till källkritik.
   Speltid - 3:06

   Vad är historiebruk?

   Introduktion till begreppet historiebruk.
    Speltid - 4:35

    Vad är demokrati?

    Introduktion till vad demokrati är? Filmen är en introduktion till undervisningsmaterialet Demokrati pågår för årskurs 4-6.
     Speltid - 3:19

     HBTQ, normer och makt

     Om vad normer är och att de ibland kan begränsa oss.

      Vad är mänskliga rättigheter?

      Ett undervisningsmaterial som mycket kortfattat berättar om mänskliga rättigheter. Materialet består av en kort text på lätt svenska samt en kort film med undertexter på arabiska, somaliska, engelska och svenska.