Till innehåll

Simhallen

Speltid - 1:46

Simhallen

En simbassäng.

En film om bli utsatt för glåpord av en främmande person medan andra hör och ser på. Att vara åskådare är inte samma sak som att vara neutral.

Filmen är en av fem filmer om åskådarrollen och civilkurage som ingår i undervisningsmaterialet Spelar roll.

Se fler filmer om åskådarrollen och civilkurage

  Speltid - 2:15

  Gerhard och Bronja

  En film om Gerhard och Bronia som straffas för sin kärlek. De leds genom byn till musik och förnedras på olika sätt. Kring deras halsar hänger skyltar som ”Jag är ett polskt svin”.
   Speltid - 1:55

   Jonna

   En film om Jonna som utsätts för ett övergrepp. I rummet intill sitter hennes kompisar. De hör konstiga ljud inifrån rummet med den stängda dörren. Varför ingriper inte någon?
    Speltid - 1:32

    Kitty Genovese

    En film om överfallet på Catherine ”Kitty” Genovese som på väg hem från arbetet blir brutalt misshandlad och knivmördad. På filmen kan du höra ett fiktivt vittnesmål.
     Speltid - 1:49

     Agnes

     En film om Agnes som blir mobbad i skolan. Det är som att alla hennes klasskamrater har bestämt att hon inte finns. Ingen gör något, inte ens hennes lärare.

     Relaterat

      Speltid - 6:00

      Spelar roll lärarmaterial

      En presentationsfilm om det pedagogiska materialet Spelar roll. Intervjuer med lärare och projektledaren, samt ett möte med eleverna som deltar i undervisningen.

       Looking at the onlookers and bystanders

       In this anthology, from 2008, scholars from different countries and different academic disciplines discuss the concept of the ”bystander” in historical and present-day contexts.
        Speltid - 11:37

        En sån här dag

        En film om skuld, ansvar, och om att ta ställning eller inte ta ställning för en medmänniska.