Till innehåll

Seminarium: Plundring – början till ett folkmord

Speltid - 1:10:24

Seminarium: Plundring – början till ett folkmord

Fyra personer på en scen.

Seminariet diskuterar framför allt arvet efter nazisternas plundring av judisk egendom.

Det ekonomiska perspektivet av Förintelsen var länge ett ämne som inte diskuterades. På 1990-talet kom emellertid flera avslöjanden som visade hur såväl ockuperade som neutrala länder undanhållit egendom som tillhör Förintelsens offer. Även Sverige blev inblandad i denna fråga. Sedan dess har flera stulna föremål hittats runt om i världen, också i Sverige.

Varför tog det så lång för världen att erkänna den ekonomiska dimensionen av Förintelsen? Hur omfattande var nazisternas plundring? Vad hände med den tyska riksbankens tillgångar vid Tredje rikets undergång 1945? Vad betyder det för de efterlevande att få tillbaka ett föremål? Vilka kulturella och politiska implikationer har frågan idag? Det är några av de frågor vi kommer att diskutera tillsammans med författaren Anders Rydell, efterlevande Renée Hirschfeld och författaren Marcus Wallén under ledning av Ingrid Lomfors, historiker och chef vid Forum för levande historia.

Seminariet spelades in den 28 mars 2019. Behöver du undertexter? Kontakta webmaster@levandehistoria.se.

Relaterat

  Speltid - 06:30

  Utställningen Plundring som bildspel

  Här kan du se utställningen Plundring som bildspel berättat av författaren Anders Rydell.

   Plundring – början till ett folkmord

   Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa.
    Speltid - 1:26:10

    Seminarium: Varför ifrågasätts ny forskning om Förintelsen?

    Seminarium med den polsk-kanadensiska historikern Jan Grabowski. Han berättar om aktuell forskning om Förintelsen och varför den ifrågasätts.