Till innehåll

Samtalskväll: Putins historia

Speltid - 1:28:50

Samtalskväll: Putins historia

Kollage föreställande en karta och Putin i en talarstol.

En digital samtalskväll om hur vi kan förstå historieskrivningens roll i kriget i Ukraina med historikerna Klas-Göran Karlsson och Per Anders Rudling samt Barbara Törnquist-Plewa, professor i Öst- och Centraleuropastudier. Moderator är vetenskapsjournalisten Tobias Svanelid.

Rysslands anfall på Ukraina har föregåtts av en särskild officiell historieskrivning från Kreml om den gemensamma ryska och ukrainska historien. En historieskrivning som används för att motivera och legitimera anfallet. Är den bild av historien som Kreml sprider något som det ryska ledarskapet faktiskt tror på, eller är det propaganda som syftar till att dölja de verkliga motiven? Vilka är i så fall dessa? Delar den ryska allmänheten Kremls syn på historien om Ukraina? Vilken är den ukrainska officiella berättelsen om historien? Och vad är egentligen historievetenskapligt korrekt?

Inspelat 2022-03-16

Relaterat

    Se fler samtal och seminarier

    Här hittar du samtal och seminarier om rasism, Förintelsen, demokrati och mycket mer.

      Fakta om brott mot mänskligheten i Sovjet

      Det kommunistiska styret i Sovjet präglades av terror under mer än 70 år. Den sovjetiska regimens kriminella handlingar dödade miljontals människor.