Till innehåll

Samtalskväll: Minne och gemenskap - så skapas våra historiska rum

Speltid - 1:34:40

Samtalskväll: Minne och gemenskap - så skapas våra historiska rum

Två personer i en soffa som samtalar.

Kan vi förstå oss själva och det samhälle vi lever i genom att titta på hur kollektiva minnen skapas och upprätthålls? Och vilken roll har litteratur som förmedlare av det förflutna? Författaren Steve Sem Sandberg och filosofen Hans Ruin samtalar om minne, historia och gemenskap.

Att dela berättelser och minnas tillsammans skapar identitet och gemenskap. Över hela världen har människan skapat ritualer, årsdagar, minnesplatser och monument för att förmedla minnet av historiska händelser. Men kollektiva minnen används också för att uppnå politiska syften. Genom att förstå dem kan vi bättre förstå vår samtid.

Medverkande

Hans Ruin är professor i filosofi vid Södertörns högskola där han lett forskningsprojektet Tid, minne, representation.

Steve Sem Sandberg har i sitt författarskap ofta utgått från historiska händelser, bland annat skeenden i samband med nazisternas terrorvälde under andra världskriget. Han talar med utgångspunkt i sin senaste roman W.

Moderator för kvällen är Ulrika Milles, litteraturkritiker och författare.

Inspelat den 2020-03-25 på Forum för levande historia

Behöver du undertexter? kontakta webmaster@levandehistoria.se.

Relaterat

  Speltid - 1:31:17

  Samtalskväll: Konst, minneskultur och kollektiva trauman

  Konst av olika slag kan hjälpa oss att hålla minnet av Förintelsen vid liv och att förstå och bearbeta kollektiva trauman, som efter Tsunamin eller terrordådet på Utöya. Men monument och minnesplatser kan också skapa ett avstånd till erfarenheter och vittnesmål och användas för politiska syften.
   Speltid - 1:24:13

   Samtalskväll: att hålla minnet av Förintelsen vid liv

   Vad händer när de som överlevde inte längre kan berätta? Har deras anhöriga ett särskilt ansvar? Och vilken är litteraturens roll? Samtalar gör Karin Brygger, Natalie Verständig Axelius och Stéphane Bruchfeld.

    Samtal om Förintelsen och historiebruk

    I samtal med Carol Rittner diskuteras frågan: Varför vill vi föra vidare minnet av Förintelsen och andra brott mot mänskligheten? Och hur kan man göra det? Vilka är riskerna för missbruk av historien?