Till innehåll

Samtalskväll: Min okända historia

Speltid - 1:39:46

Samtalskväll: Min okända historia

Tre personer på en scen.

Tecknarna och författarna Mats Jonsson och Joanna Rubin Dranger samtalar utifrån sina böcker ”När vi var samer” och ”Ihågkom oss till liv”. De medverkande är aktuella med var sin släkthistoria i serieform där de själva är huvudpersoner och läsaren får följa deras sökande efter sanningen om sin släkts öde. Deras släkthistorier är också större berättelser om rasism och förtryck.

Joanna Rubin Drangers bok ”Ihåg kom oss till liv” handlar både om judiskt liv i Sverige och om hur hennes släkt drabbats av Förintelsen.

Mats Jonsson tecknar de svenska samernas och Sveriges koloniala historia i ”När vi var samer”. Möt dem i ett samtal om den gemensamma erfarenheten att efterforska, teckna och skriva fram en tystad och bortglömd historia. Moderator är Erika Hedenström, Forum för levande historia.

Inspelad på Forum för levande historia 2022-05-25. För undertexter kontakta webmaster@levandehistoria.se.

Relaterat

  Rasism

  Här hittar du allt vårt innehåll om rasism.

   Seriealbumet: Sofia Z-4515

   Seriealbumet Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget och under efterkrigstiden. Ena delen är skriven i serieform och vänder sig direkt till elever i årskurs 4-9 och andra delen innehåller en kort faktabeskrivning om perioden 1933-1945.

    Frukostseminarium: Rasism mot samer i historien och idag

    Rapporten "Minoritet i historien” undersöker den svenska allmänhetens kunskaper om de nationella minoriteternas historia och dess inställning till historisk rättvisa.