Till innehåll

Samtalskväll: Konst, minneskultur och kollektiva trauman

Speltid - 1:31:17

Samtalskväll: Konst, minneskultur och kollektiva trauman

Tre personer sitter i en soffgrupp.

Konst av olika slag kan hjälpa oss att hålla minnet av Förintelsen vid liv och att förstå och bearbeta kollektiva trauman, som efter Tsunamin eller terrordådet på Utöya. Men monument och minnesplatser kan också skapa ett avstånd till erfarenheter och vittnesmål och användas för politiska syften.

Konstvetaren Tanja Schult har forskat på minneskultur med utgångspunkt i Förintelsen. Hon medverkar tillsammans med Sveriges radios konstkritiker Mårten Arndtzén i ett samtal om hur vi gör för att hålla minnet av det mycket smärtsamma levande. Moderator är författaren och kulturjournalisten Anders Rydell.

Samtalet spelades in 2020-04-22 på Forum för levande historia. Behöver du undertexter? - kontakta webmaster@levandehistoria.se.

Relaterat

  Speltid - 1:24:13

  Samtalskväll: att hålla minnet av Förintelsen vid liv

  Vad händer när de som överlevde inte längre kan berätta? Har deras anhöriga ett särskilt ansvar? Och vilken är litteraturens roll? Samtalar gör Karin Brygger, Natalie Verständig Axelius och Stéphane Bruchfeld.
   Speltid - 1:34:40

   Samtalskväll: Minne och gemenskap - så skapas våra historiska rum

   Kan vi förstå oss själva och det samhälle vi lever i genom att titta på hur kollektiva minnen skapas och upprätthålls? Och vilken roll har litteratur som förmedlare av det förflutna? Författaren Steve Sem Sandberg och filosofen Hans Ruin samtalar om minne, historia och gemenskap.

    Samtal om Förintelsen och historiebruk

    I samtal med Carol Rittner diskuteras frågan: Varför vill vi föra vidare minnet av Förintelsen och andra brott mot mänskligheten? Och hur kan man göra det? Vilka är riskerna för missbruk av historien?