Till innehåll

Samtalskväll: Från Förintelsen till Borås

Speltid - 1:35:40

Samtalskväll: Från Förintelsen till Borås

En man som talar och bilder av två J-pass.

En samtalskväll om minnen, föremål och berättelser. Kläder, skor och textila föremål med anknytning till Förintelsen är sällsynta. Men de finns. Just nu lämnar överlevande och anhöriga in sådana föremål till Sveriges nya museum om Förintelsen. Det är ofta vardagliga saker som en liten vante eller lakan med broderat monogram, men de berättar en dramatisk historia om flykt, förtryck och om att överleva världshistoriens mest omfattande folkmord.

Medverkande: Erik Broberg, Peter Zander, Niclas Sennerteg och Ingrid Lomfors. Moderator: Erika Hedenström.

Inspelat 2021-12-01 på Textilmuseet i Borås. Önskar ni undertexter kontakta webmaster@levandehistoria.se.

Relaterat

  Speltid - 1:28:01

  Programkväll: När Förintelsen kom till Sigtuna

  1945 kom hundratals överlevande från nazisternas koncentrations- och förintelseläger till lilla Sigtuna, och Sigtunastiftelsen förvandlades från en plats för bildning och debatt av tidens samhällsfrågor till beredskapssjukhus.
   Speltid - 1:35:42

   Programkväll: När Förintelsen kom till Helsingborg

   När andra världskriget rasade i Europa berördes Helsingborg i högre grad än många andra delar av Sverige. Här gjordes viktiga insatser för flykten över Öresund som räddade tusentals danska judar undan nazisternas förföljelser.
    Speltid - 1:31:35

    Överlevande och medlöpare, en programkväll om Örebro och Förintelsen

    Omkring 250 kvinnliga förintelseöverlevande kom vid andra världskrigets slut till Örebro. På Engelbrektskolan hade ett beredskapssjukhus upprättats. Örebro blev på så sätt direkt berört av Förintelsen.
     Speltid - 1:26:01

     Kalmar

     Till Forum för levande historia samlades föremål in från personer som överlevt Förintelsen, eller vars anhöriga gjort det. Vad är det för föremål och vad berättar de för historia? Tre personer har valt ut var sitt föremål och berättar den fängslande historien som det bär på.