Till innehåll

Samtalskväll: att hålla minnet av Förintelsen vid liv

Speltid - 1:24:13

Samtalskväll: att hålla minnet av Förintelsen vid liv

Tre personer sitter i en soffgrupp och samtalar.

Vad händer när de som överlevde inte längre kan berätta? Har deras anhöriga ett särskilt ansvar? Och vilken är litteraturens roll? Författarna Karin Brygger och Natalie Verständig Axelius har båda skrivit med utgångspunkt i andras minnen av Förintelsen. De medverkar tillsammans med idéhistorikern Stéphane Bruchfeld i ett samtal om att vara bärare av andras erfarenheter och minnen. Moderator är Erika Hedenström.

Medverkande

Natalie Verständig Axelius är författare, aktiv i föreningen Zikaron och utredare. Hon har skrivit romanen Det var jag som skulle dö med utgångspunkt i sin morfars erfarenheter av Förintelsen.

Karin Brygger är doktorand på Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet, essäist och poet som bland annat skrivit två minnesböcker om Förintelsen Stationer och Estera.

Stéphane Bruchfeld är idéhistoriker verksam vid Hugo Valentin-centrum och en av författarna till …om detta må ni berätta. … Han är andra generationens överlevande.

Moderator är Erika Hedenström, Forum för levande historia

Inspelat den 2020-06-03 på Forum för levande historia. Behöver du undertexter? - kontakta webmaster@levandehistoria.se.

Relaterat

  Speltid - 1:34:40

  Samtalskväll: Minne och gemenskap - så skapas våra historiska rum

  Kan vi förstå oss själva och det samhälle vi lever i genom att titta på hur kollektiva minnen skapas och upprätthålls? Och vilken roll har litteratur som förmedlare av det förflutna? Författaren Steve Sem Sandberg och filosofen Hans Ruin samtalar om minne, historia och gemenskap.
   Speltid - 1:31:17

   Samtalskväll: Konst, minneskultur och kollektiva trauman

   Konst av olika slag kan hjälpa oss att hålla minnet av Förintelsen vid liv och att förstå och bearbeta kollektiva trauman, som efter Tsunamin eller terrordådet på Utöya. Men monument och minnesplatser kan också skapa ett avstånd till erfarenheter och vittnesmål och användas för politiska syften.

    Samtal om Förintelsen och historiebruk

    I samtal med Carol Rittner diskuteras frågan: Varför vill vi föra vidare minnet av Förintelsen och andra brott mot mänskligheten? Och hur kan man göra det? Vilka är riskerna för missbruk av historien?