Till innehåll

Samtal: Rasbiologins (svenska) historia

Speltid - 1:30:00

Samtal: Rasbiologins (svenska) historia

Tre personer på en scen.

Möt journalisten och författaren Ola Larsmo och historikern Maria Björkman i ett samtal om den svenska rasbiologins betydelse.

Den svenske rasbiologen Herman Lundborg framställde gärna sig och sitt institut I Uppsala som en viktig inspirationskälla för rasbiologin i världen. Men var det sant eller hans egen propaganda? Hur inflytelserik var egentligen den svenska rasbiologin ur ett internationellt perspektiv? Och vad vet vi om hur det gick till när rasbiologiska idéer fick inflytande över politiska beslut, i Sverige och världen? Beslut som påverkade många människors liv.

Ola Larsmo är aktuell med boken Lektion 11, en bok om rasbiologi. Han har också bidragit till Forum för historias material (O)mänskligt, om rasbiologins framväxt och svenska historia. Han samtalar med historikern Maria Björkman som forskat på rasbiologins svenska förgrundsgestalter och deras internationella nätverk.

Samtalet leddes av Erika Hedenström, Forum för levande historia och spelades in den 31 maj 2023.
Samtalet finns textat på svenska.

Relaterat

  Samtal och seminarier

  Här hittar du samtal och seminarier om rasism, Förintelsen, demokrati och mycket mer.
   Speltid - 1:23:44

   Frukostseminarium: Rasism mot samer i historien och idag

   Det finns en nationell självbild i Sverige om att samers utsatthet hör till historien. Ett digitalt panelsamtal om koloniseringen av Sapmi, försvenskningspolitiken och rasbiologin (103 min).
    Speltid - 1:18:56

    Panelsamtal: Minnet av Förintelsen i det offentliga rummet

    I samband med invigningen av snubbelstenar i Stockholm i juni 2019 hölls ett panelsamtal om minnesmärken i det offentliga rummet.