Till innehåll

Samtal med Deborah Lipstadt

Speltid - 50.19

Samtal med Deborah Lipstadt

Två kvinnor på en scen.

Samtal mellan den amerikanska historikern Deborah Lipstadt och Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors. Samtalet hålls på engelska.

Deborah Lipstadt är professor i historia vid Emory University i Atlanta, USA. Hon har publicerat ett stort antal böcker, bl. a. "Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory” om förnekelse av Förintelsen och ”History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier”. Deborah Lipstadt har erhållit många utmärkelser och ett antal hedersdoktorat vid ett flertal universitet. Hon var av president Clinton och president Obama utsedd till rådgivare i frågor om USA:s minneshållning av Förintelsen. Deborah Lipstadt är även känd från rättegången mot förintelseförnekaren David Irving,som speglas i filmen Denial.

Samtalet hölls 2019-01-25 i samband med öppningen av utställningen Antisemitism – då och nu.

Behöver du undertexter? Kontakta webmaster@levandehistoria.se.

Relaterat

  Speltid - 31.40

  Samtal med Deborah Lipstadt om filmen Denial

  I samband med Förintelsens minnesdag 2019 visades filmen Denial på biografer runt om i Sverige. Filmen följdes av ett samtal mellan filmens huvudperson professor Deborah Lipstadt och journalisten Willy Silberstein.
   Speltid - 1:13:02

   Panelsamtal: Modet att bry sig om

   Ett panelsamtal om vad som får människor att visa civilkurage, hjälpa andra och stå upp mot förtryck.
    Speltid - 1:02:13

    När samtalen tystnar

    Yttrandefrihet är grundläggande för demokratin, men var går gränserna? Ett samtal om att uttrycka åsikter och om vilket samtalsklimat vi skapar tillsammans. När ställs yttrandefriheten på prov och vad kan vi lära oss av tidigare tillfällen då den kolliderat med andra friheter?