Till innehåll

Programkväll: När Förintelsen kom till Sigtuna

Speltid - 1:28:01

Programkväll: När Förintelsen kom till Sigtuna

En man som håller i en arkivlåda.

En programkväll om minnen, föremål och berättelser. 1945 kom hundratals överlevande från nazisternas koncentrations- och förintelseläger till lilla Sigtuna, och Sigtunastiftelsen förvandlades från en plats för bildning och debatt av tidens samhällsfrågor till beredskapssjukhus. I en papperslåda som nyligen lämnats in till Forum för levande historia finns tidigare okända föremål och dokument som hjälper till att sätta nytt ljus på historien. Om det berättar Johan Perwe, researcher på Forum för levande historia. Skådespelaren Marika Lagercrantz läser ur dokument från tiden.

Dessutom medverkar Daniel Leviathan, arkeolog och forskare i judiska studier som forskat om överlevande som vårdades på stiftelsen, samt historikern Pontus Rudberg. Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman berättar om hur stiftelsen, staden och de människor som på olika sätt deltog i mottagandet påverkades av mötet med flyktingarna från Förintelsen. Moderator för kvällen är Erika Hedenström, projektledare Forum för levande historia.

Programmet spelades in på Sigtunastiftelsen den 17 november 2021.

Se alla programkvällar på samma tema

  Speltid - 1:35:42

  Programkväll: När Förintelsen kom till Helsingborg

  När andra världskriget rasade i Europa berördes Helsingborg i högre grad än många andra delar av Sverige. Här gjordes viktiga insatser för flykten över Öresund som räddade tusentals danska judar undan nazisternas förföljelser.
   Speltid - 1:31:35

   Överlevande och medlöpare, en programkväll om Örebro och Förintelsen

   Omkring 250 kvinnliga förintelseöverlevande kom vid andra världskrigets slut till Örebro. På Engelbrektskolan hade ett beredskapssjukhus upprättats. Örebro blev på så sätt direkt berört av Förintelsen.
    Speltid - 1:35:40

    Samtalskväll: Från Förintelsen till Borås

    En samtalskväll om minnen, föremål och berättelser. Kläder, skor och textila föremål med anknytning till Förintelsen är sällsynta. Men de finns och de berättar en dramatisk historia om flykt, förtryck och om att överleva världshistoriens mest omfattande folkmord.
     Speltid - 1:26:01

     Minnen och föremål - Tre berättelser från Förintelsen

     Till Forum för levande historia samlades föremål in från personer som överlevt Förintelsen, eller vars anhöriga gjort det. Vad är det för föremål och vad berättar de för historia? Tre personer har valt ut var sitt föremål och berättar den fängslande historien som det bär på.
      Speltid - 1:31:33

      En programkväll om Kalmar och Europas förföljda judar

      Vid krigsslutet inrättades ett beredskapssjukhus i Kalmar för att ta emot överlevande från koncentrations- och förintelselägren som anlände med de så kallade vita skeppen eller båtarna.