Till innehåll

Programkväll: När Förintelsen kom till Helsingborg

Speltid - 1:35:42

Programkväll: När Förintelsen kom till Helsingborg

En kvinna som talar.

När andra världskriget rasade i Europa berördes Helsingborg i högre grad än många andra delar av Sverige. Här gjordes viktiga insatser för flykten över Öresund som räddade tusentals danska judar undan nazisternas förföljelser. Men i Helsingborg fanns också tysk militär stationerad och i sundet passerade tyska fartyg. Vid krigets slut anlände människor från koncentrations och förintelselägrens helveten. De hade nätt och jämnt överlevt, medan 6 miljoner europeiska judar mördats. Hur blev deras liv? Om det handlar denna programkväll.

Medverkande

– Pontus Rudberg är historiker och har skrivit om kampen med att organisera flykten över sundet i en ny antologi från Forum för levande historia.
– Daisy Balkin Rung medverkar i projektet Ankomst Helsingborg där Helsingborgs museum intervjuat anhöriga till förintelseöverlevande.
– Gideon Beil från Nordvästra Skånes judiska församling delar perspektiv på judiska överlevandes liv i Helsingborg efter kriget.
– Moderator: journalisten och radioproducenten Thomas Lunderquist.

Kvällen var ett samarbete mellan Dunkers kulturhus, Helsingborgs museum och Forum för levande historia.

Programkvällen sändes ifrån Dunkers kulturhus, Helsingborg den 10 november 2022.

Se alla programkvällar på samma tema

  Speltid - 1:28:01

  Programkväll: När Förintelsen kom till Sigtuna

  1945 kom hundratals överlevande från nazisternas koncentrations- och förintelseläger till lilla Sigtuna, och Sigtunastiftelsen förvandlades från en plats för bildning och debatt av tidens samhällsfrågor till beredskapssjukhus.
   Speltid - 1:31:35

   Överlevande och medlöpare, en programkväll om Örebro och Förintelsen

   Omkring 250 kvinnliga förintelseöverlevande kom vid andra världskrigets slut till Örebro. På Engelbrektskolan hade ett beredskapssjukhus upprättats. Örebro blev på så sätt direkt berört av Förintelsen.
    Speltid - 1:35:40

    Samtalskväll: Från Förintelsen till Borås

    En samtalskväll om minnen, föremål och berättelser. Kläder, skor och textila föremål med anknytning till Förintelsen är sällsynta. Men de finns och de berättar en dramatisk historia om flykt, förtryck och om att överleva världshistoriens mest omfattande folkmord.
     Speltid - 1:26:01

     Minnen och föremål - Tre berättelser från Förintelsen

     Till Forum för levande historia samlades föremål in från personer som överlevt Förintelsen, eller vars anhöriga gjort det. Vad är det för föremål och vad berättar de för historia? Tre personer har valt ut var sitt föremål och berättar den fängslande historien som det bär på.
      Speltid - 1:31:33

      En programkväll om Kalmar och Europas förföljda judar

      Vid krigsslutet inrättades ett beredskapssjukhus i Kalmar för att ta emot överlevande från koncentrations- och förintelselägren som anlände med de så kallade vita skeppen eller båtarna.