Till innehåll

På denna plats (360/VR): Rickmanligan

Speltid - 2:28

Rickmanligan

En man som står på en gata.

Historisk stadsvandring i Stockholm: Berättelsen om hur en engelsk agent och hans liga planerade sprängattentat mot svensk malmexport 1940. På Grevgatan 4 i Stockholm fanns ligans lager med sprängämnen.

Du kan se dig omkring genom att dra och släppa i videon. Att titta runt i filmen fungerar med de flesta nyare webbläsare.

Se alla avsnitt av På denna plats

  Speltid - 1:56

  På denna plats: 17 döda efter nekad asyl

  Rapporterna från "Kristallnatten" i Tyskland natten till den 10 november 1938, nådde omedelbart svenska medier och chockerade många svenskar.
   Speltid - 2:39

   Sveriges regering censurerade teater som kritiserade Nazityskland

   Berättelsen om när svenska utrikesdepartementet 1943 förbjöd en pjäs att spelas för att den var för kritisk mot Nazityskland.
    Speltid - 1:58

    Här föddes lagen hets mot folkgrupp

    På nuvarande Sergelgatan 1 i Stockholm låg 1941 Åbergs bokhandel som spridde antisemitisk propaganda. Händelser runt bokhandeln ledde fram till lagen lex Åberg, som idag heter hets mot folkgrupp. Följ med till platsen och ta del av historien bakom lagen.
     Speltid - 2:22

     Hotell blir hem för finska barn

     Vinterkriget bryter ut och finska barn skickas i säkerhet i Sverige. Ägaren till Hotel Anglais låter hotellet användas som genomgångshem för barnen. Totalt lämnade ca 70 000 barn sina hem i Finland för att under en period bo i Sverige.
      Speltid - 2:28

      Rickmanligan

      Berättelsen om hur en engelsk agent och hans liga planerade sprängattentat mot svensk malmexport 1940. På Grevgatan 4 i Stockholm fanns ligans lager med sprängämnen.
       Speltid - 2:27

       Studenter mot "flyktingimporten"

       Efter novemberpogromen 1938 försökte allt fler judar fly från Tyskland och en del försökte få inresetillstånd i Sverige. Många var emot "flyktingimporten" och få var för att hjälpa människorna som flydde undan nazismen.
        Speltid - 2:10

        Svensk 19-åring tar värvning i SS

        Hans Waldemar Lindén växte upp i Gamla stan i Stockholm och var den första svensken som tog värvning i den nazistiska Waffen SS.