Till innehåll

Överlevande och medlöpare, en programkväll om Örebro och Förintelsen

Speltid - 1:31:35

Överlevande och medlöpare, en programkväll om Örebro och Förintelsen

En man som talar.

Omkring 250 kvinnliga förintelseöverlevande kom vid andra världskrigets slut till Örebro. På Engelbrektskolan hade ett beredskapssjukhus upprättats. Örebro blev på så sätt direkt berört av Förintelsen. Beredskapssjukhusets läkare Olle Ottander var en av de första i Sverige att vittna om de överlevandes situation och beskriva hur mottagandet gick till. Under andra världskriget fanns också såväl svenska medlöpare som tyska nazister i Örebro. En inte så känd del av Sveriges historia.

Medverkande

– Mikael Enoksson, SO-lärare på Lillåns skola som tillsammans med elever arbetat med lokalhistorisk forskning kring beredskapssjukhuset och de människor som vårdades där.
– Johan Perwe, författare och forskare med särskilt intresse för lokalhistoriska perspektiv på Förintelsen, aktuell med boken Bländad av brunt - nazismen och motståndet i Linköping 1933-1945.
– Andreas Schein antikvarie vid Judiska museet i Stockholm kommer att berätta om beredskapssjukhusets läkare Olle Ottander med utgångspunkt i dokument i Judiska museets samling. 
– Örebro läns museums chef Birgitta Johansen inleder kvällen.
– Moderator är radioproducenten och journalisten Thomas Lunderquist. 

Programkvällen var ett samarbete mellan Örebro Läns museum, Judiska museet och Forum för levande historia. Den livesändes från Örebro den 7 december 2022.

Se alla programkvällar på samma tema

  Speltid - 1:35:42

  Programkväll: När Förintelsen kom till Helsingborg

  När andra världskriget rasade i Europa berördes Helsingborg i högre grad än många andra delar av Sverige. Här gjordes viktiga insatser för flykten över Öresund som räddade tusentals danska judar undan nazisternas förföljelser.
   Speltid - 1:28:01

   Programkväll: När Förintelsen kom till Sigtuna

   1945 kom hundratals överlevande från nazisternas koncentrations- och förintelseläger till lilla Sigtuna, och Sigtunastiftelsen förvandlades från en plats för bildning och debatt av tidens samhällsfrågor till beredskapssjukhus.
    Speltid - 1:35:40

    Samtalskväll: Från Förintelsen till Borås

    En samtalskväll om minnen, föremål och berättelser. Kläder, skor och textila föremål med anknytning till Förintelsen är sällsynta. Men de finns och de berättar en dramatisk historia om flykt, förtryck och om att överleva världshistoriens mest omfattande folkmord.
     Speltid - 1:26:01

     Minnen och föremål - Tre berättelser från Förintelsen

     Till Forum för levande historia samlades föremål in från personer som överlevt Förintelsen, eller vars anhöriga gjort det. Vad är det för föremål och vad berättar de för historia? Tre personer har valt ut var sitt föremål och berättar den fängslande historien som det bär på.
      Speltid - 1:31:33

      En programkväll om Kalmar och Europas förföljda judar

      Vid krigsslutet inrättades ett beredskapssjukhus i Kalmar för att ta emot överlevande från koncentrations- och förintelselägren som anlände med de så kallade vita skeppen eller båtarna.