Till innehåll

Minnen och föremål - Tre berättelser från Förintelsen

Speltid - 1:26:01

Minnen och föremål - Tre berättelser från Förintelsen

Två personer samtalar på en scen, i bakgrunden syns en arbetsjacka från ett läger.

Till Forum för levande historia samlades föremål in från personer som överlevt Förintelsen, eller vars anhöriga gjort det. Vad är det för föremål och vad berättar de för historia? Johan Landgren, som leder Forum för levande historias arbete med insamling av föremål som ska utgöra samling vid Sveriges museum om Förintelsen, berättar om insamlingsarbetet. Medarbetarna Margrit Wettstein, Erik Broberg och Johan Perwe har valt ut var sitt föremål och berättar den fängslande historien som det bär på.

Samtalskväll inspelad den 29 september 2021.

Se alla programkvällar på samma tema

  Speltid - 1:35:42

  Programkväll: När Förintelsen kom till Helsingborg

  När andra världskriget rasade i Europa berördes Helsingborg i högre grad än många andra delar av Sverige. Här gjordes viktiga insatser för flykten över Öresund som räddade tusentals danska judar undan nazisternas förföljelser.
   Speltid - 1:28:01

   Programkväll: När Förintelsen kom till Sigtuna

   1945 kom hundratals överlevande från nazisternas koncentrations- och förintelseläger till lilla Sigtuna, och Sigtunastiftelsen förvandlades från en plats för bildning och debatt av tidens samhällsfrågor till beredskapssjukhus.
    Speltid - 1:31:35

    Överlevande och medlöpare, en programkväll om Örebro och Förintelsen

    Omkring 250 kvinnliga förintelseöverlevande kom vid andra världskrigets slut till Örebro. På Engelbrektskolan hade ett beredskapssjukhus upprättats. Örebro blev på så sätt direkt berört av Förintelsen.
     Speltid - 1:35:40

     Samtalskväll: Från Förintelsen till Borås

     En samtalskväll om minnen, föremål och berättelser. Kläder, skor och textila föremål med anknytning till Förintelsen är sällsynta. Men de finns och de berättar en dramatisk historia om flykt, förtryck och om att överleva världshistoriens mest omfattande folkmord.
      Speltid - 1:31:33

      En programkväll om Kalmar och Europas förföljda judar

      Vid krigsslutet inrättades ett beredskapssjukhus i Kalmar för att ta emot överlevande från koncentrations- och förintelselägren som anlände med de så kallade vita skeppen eller båtarna.