Till innehåll

Magda Eggens

Speltid - 2:25

Magda Eggens

Magda Eggens föddes i byn Kisvárda i Ungern 1924. En tygpåse och en papperslapp kom att bli viktiga för henne för att hon skulle orka en dag till.

Vår pedagog Marcel berättar om en del i utställningen Sverige och Förintelsen.

Magda Eggens föddes i byn Kisvárda i Ungern 1924. En tygpåse och en papperslapp kom att bli viktiga för henne för att hon skulle orka en dag till.

Befriade koncentrationslägerfångar från Bergen-Belsen kom till Sverige med tåg och båt. Uppskattningsvis kom cirka 9 000 personer till Sverige hälften av dem kan vara judar. Majoriteten av dem är kvinnor. Den svenska staten har träffat ett avtal med The United Nations Relief and Rehabilitation Administration (UNRRA) om att sjuka patienter från lägret ska få sexmånaders sjukvård i Sverige.

Fler klipp ur utställningen Sverige och Förintelsen

Minnet och förståelsen av Sveriges agerande i samband med Förintelsen förändras över tid och präglar vår svenska självbild på olika sätt. De många berättelserna ger en komplex och ofta motsägelsefull bild av Sverige. Vad visste vi egentligen?<br>Utställningen Sverige och Förintelsen handlar om Sveriges relation och hållning till Förintelsen och lyfter fram enskilda individers mod, men också dåtidens rädsla och passivitet. Den fokuserar på bland annat neutralitets- och handelspolitik, antisemitism och flyktingmottagande under åren 1933-1946.

  Speltid - 2:03

  Pressen under press

  Under andra världskriget driver Sveriges regering neutralitet i utrikespolitiken och de förväntar sig att massmedia ska följa samma linje. Man ber i första hand tidningarna att uttala sig försiktigt och inte stöta sig med främmande makt.
   Speltid - 2:22

   Revymakaren och antinazisten Karl-Gerhard

   Revyn Guldregn har premiär på Folkan i Stockholm. I revyn ska kupletten Den ökända hästen från Troja framföras av Karl Gerhard.
    Speltid - 1:41

    Flykten från Norge

    Danmark och Norge ockuperas. Danskarna blir överraskade av tyskarna. I Norge stöter tyskarna på motstånd och regeringen och Kungen lyckas att fly. Det pågår strider i Norge i två månader och allt fler flyr över gränsen till Sverige.
     Speltid - 3:21

     Per Anger, diplomaten som räddade liv

     Den 19 mars 1944 intar nazityskland Budapest. Ganska direkt börjar den svenska legationssekreteraren i Budapest, Per Anger att skriva ut svenska skyddspass till judar i staden. Detta med fara för sitt eget liv.