Till innehåll

Grumlighetens retorik - så påverkar språket demokratin

Speltid - 1:03:31

Grumlighetens retorik - så påverkar språket demokratin

Hur påverkar språkbruket i det offentliga samtalet oss och vår demokrati? Den tysk-judiske språkvetaren Victor Klemperer (1881–1960) kartlade med risk för sitt eget liv nazisternas och Nazitysklands språk.

I sin bok LTI, lingua tertii imperi, beskrev han hur propaganda, språkliga värdeförskjutningar och hatspråk påverkade människors identitet och verklighetsuppfattning. Resultatet blev ett samhälle där skillnaden mellan lögn och sanning blev oviktig. Vår tid är annorlunda, men grumlighetens retorik frodas också idag. Hur ser det ut? 

Medverkande
Ulrika Knutson - journalist, författare
Elisabeth Hjorth - författare
Ola Larsmo - författare och litteraturkritiker, tidigare ordförande i Svenska Pen

Moderator
Sharon Jåma -  journalist, moderator och konferencier

Inspelat den 11 december 2019 på Forum för levande historia.

Relaterat

  Speltid - 1:11

  Francesco Kovacs om obefintlig yttrandefrihet i Gulag

  I klippet ovan berättar Francesco att hans yttrandefrihet var obefintlig i lägret i Gulag. Han satt 9 år i läger och frigavs först efter Stalins död, 1953.

  9

  aug

  4

  nov

   Yttrandefrihetens gränser

   Det kallas för yttrandefrihet. Du tar den för given. Men vad händer om samtalen tystnar? Yttrandefrihetens gränser är utställningen som handlar om vikten av att olika röster kommer till tals, men också om svårigheter som kan uppstå. Visas på Mimers kulturhus i Kungälv.

    Fakta om demokrati

    På våra faktasidor om Demokrati hittar du allt från definition och historia till filmade panelsamtal och undersökningar.