Till innehåll

Frukostseminarium: Rasism mot samer i historien och idag

Speltid - 1:23:44

Frukostseminarium: Rasism mot samer i historien och idag

En stor grupp människor. Över bilden ligger en bild på den samiska flaggan.

Det finns en nationell självbild i Sverige om att samers utsatthet hör till historien. Denna självbild utmanas dock allt oftare både inom kultur och politik såväl som inom forskningen. Samtidigt är okunskapen fortsatt utbredd om samisk kultur och historia, vilket i sin tur skapar hinder för arbetet mot fördomar och rasism mot samer.

Ett digitalt panelsamtal om koloniseringen av Sapmi, försvenskningspolitiken och rasbiologin. Vi kommer också att få höra panelisternas syn på hur rasism mot samer tar sig uttryck idag.

Maja Hagerman, vetenskapsjournalist och författare. Maja Hagerman har bl.a. skrivit boken Käraste Herman: Rasbiologen Herman Lundborgs gåta (2015). En biografi om läkaren och professorn Herman Lundborg i Uppsala som ledde Sveriges statliga rasbiologiska institut. För den boken fick Maja Hagerman Svenska Akademiens biografipris 2016 samt nominerades till Augustpriset 2015. Maja Hagerman utnämndes till hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten vid Uppsala universitet 2012.

Per-Olof Nutti, styrelseordförande i Sametinget. Sametinget är både en myndighet och ett samiskt parlament med folkvalda ledamöter. Per Olof Nutti har arbetat med och drivit frågor om svenska samers möjligheter som ursprungsfolk under lång tid. Innan han blev ordförande för Sametinget var han ordförande för Könkämä sameby. Per Olof Nutti har även varit ledamot i Samerådet. Under mandatperioden 2013-2017 var han verksam som ledamot i Sametinget och vice ordförande i presidiet.

Olov-Anders Sikku, fristående ledarskribent på Östersundsposten. Olov-Anders Sikku har tidigare arbetat som utredare och koordinator vid Sametinget samt som förbundssekreterare vid Samiska Riksungdomsförbundet. Olov-Anders Sikku är också en del av humorgänget Bauta som bland annat gjort en serie som visats i SVT.

Moderator är Johanna Palmström.

Samtalet spelades in den 17 mars 2021.

Relaterat

  Rasism

  Här hittar du allt vårt innehåll om rasism.
   Speltid - 1:39:46

   Samtalskväll: Min okända historia

   Tecknarna och författarna Mats Jonsson och Joanna Rubin Dranger samtalar utifrån sina böcker ”När vi var samer” och ”Ihågkom oss till liv”.
    Speltid - 1:18:53

    Frukostseminarium: Antiziganism i historien och idag

    Hur kan kunskap om diskrimineringen mot romer i historien bidra till och vara en viktig utgångspunkt för arbetet med att förbättra situationen för romer i dag?