Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers

På uppdrag av tidskriften Vi dokumenterade fotografen KW Gullers när de Vita bussarna anlände till Malmö i maj 1945. Fotografierna på f.d. koncentrationslägerfångar fick stort genomslag i Sverige och kom att forma bilden av den svenska hjälpinsatsen.

Hur har dessa fotografier kommit att prägla kunskapsbilden om Sveriges relation till Förintelsen?

Under hela efterkrigstiden har de Vita bussarna beskrivits som en framgångsrik och humanitär hjälpaktion för att rädda fångar ur Nazitysklands koncentrationsläger. Först kring år 2000 började bilden av de Vita bussarna att problematiseras. I flera uppmärksammade radioprogram, artiklar och böcker framträdde en mer komplex bild av de Vita bussarna. Hur representativa är KW Gullers fotografier på de räddade? Och hur representativ är de Vita bussarna för Sveriges roll under Förintelsen?

I utställningen presenteras KW Gullers fotografier tagna i Malmö 1945, tillsammans med texter av Leif Wigh, f d intendent fotografi på Moderna Museet, Ulf Zander, professor i historia, Lunds universitet samt av Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.

Utställningen visas i Forum för levande historias lokaler i Gamla stan i Stockholm till och med 10 januari 2022. Därefter går den på turné och första stoppet är Kultur Småland i Växjö, 27 jnauari - 30 maj 2022.

Utforska utställningen hemifrån i 3d-modellen här nedanför.

Tid och plats

När: tisdag 22 september 2020 till måndag 10 januari 2022
Var: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10, Gamla stan i Stockholm
För vem: Alla