Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers

På uppdrag av tidskriften Vi dokumenterade fotografen KW Gullers när de Vita bussarna anlände till Malmö i maj 1945. Fotografierna på f.d. koncentrationslägerfångar fick stort genomslag i Sverige och kom att forma bilden av den svenska hjälpinsatsen.

Hur har dessa fotografier även kommit att prägla kunskapsbilden om Sveriges roll under Förintelsen?

Under hela efterkrigstiden har de Vita bussarna beskrivits som en framgångsrik och humanitär hjälpaktion för att rädda fångar ur Nazitysklands koncentrationsläger. Först kring år 2000 började bilden av de Vita bussarna att problematiseras. I flera uppmärksammade radioprogram, artiklar och böcker framträdde en mer komplex bild av de Vita bussarna. Hur representativa är KW Gullers fotografier på de räddade? Och hur representativ är de Vita bussarna för Sveriges roll under Förintelsen?

I utställningen presenteras KW Gullers fotografier tagna i Malmö 1945, tillsammans med texter av Leif Wigh, f d intendent fotografi på Moderna Museet, Ulf Zander, professor i historia, Lunds universitet samt av Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.

Lunchvisningar: tisdag, onsdag och torsdag, kl 11.30 – 12.00.
Guidade visningar: lördagar kl. 13.00 på svenska, kl. 14.45 på engelska.

OBS! Anmäl dig här.

Tid och plats

När: tisdag 22 september 2020
Var: Forum för levande historia, Stora Nygatan 10, Gamla stan i Stockholm
För vem: Alla