Till innehåll

Vita bussarna - Fotografier av KW Gullers

Fotografen KW Gullers dokumenterade när de Vita bussarna anlände med före detta koncentrationslägerfångar till Malmö 1945. Bilderna fick stort genomslag och kom att forma bilden av den svenska hjälpinsatsen. Välkommen till en utställning du kan besöka i din webbläsare.

Ett svart-vitt foto av ett barn som halvsitter i en säng. Barnet håller i en leksakshund av trä.

Barn som kommit med Vita bussarna till Malmö, maj 1945. Foto: KW Gullers

Om utställningen

På uppdrag av tidskriften Vi dokumenterade fotografen KW Gullers när de Vita bussarna anlände till Malmö i maj 1945. Fotografierna på f.d. koncentrationslägerfångar fick stort genomslag i Sverige och kom att forma bilden av den svenska hjälpinsatsen.

Hur har dessa fotografier kommit att prägla kunskapsbilden om Sveriges relation till Förintelsen?

Under hela efterkrigstiden har de Vita bussarna beskrivits som en framgångsrik och humanitär hjälpaktion för att rädda fångar ur Nazitysklands koncentrationsläger. Först kring år 2000 började bilden av de Vita bussarna att problematiseras. I flera uppmärksammade radioprogram, artiklar och böcker framträdde en mer komplex bild av de Vita bussarna. Hur representativa är KW Gullers fotografier på de räddade? Och hur representativ är de Vita bussarna för Sveriges roll under Förintelsen?

I utställningen presenteras KW Gullers fotografier tagna i Malmö 1945, tillsammans med texter av Leif Wigh, f d intendent fotografi på Moderna Museet, Ulf Zander, professor i historia, Lunds universitet samt av Ingrid Lomfors, historiker och f d överintendent på Forum för levande historia.

Besök utställningen digitalt

Utställningen visas direkt i din webbläsare och fungerar för både datorer, mobiler och surfplattor. När du klickar på playknappen nedan visas utställningen som 3d-modell. Du kan klicka i fönstret nedan för att gå runt i modellen och scrolla eller använda pilar för att titta åt olika håll. Klicka på de färgglada prickarna för att förstora bilder och texter.

Relaterat

  Andra utställningar du kan ta del av hemifrån

  Här hittar du utställningar som du uppleva hemifrån eller själv ställa ut på olika sätt

   Fakta om räddningsaktionen Vita bussarna

   Faktatexter om räddningsaktionen.

    Fakta om Förintelsen

    Här hittar du en omfattande samling fakta om olika aspekter av Förintelsens historia.