Till innehåll

Leve demokratin!

Demokratin har fallerat många gånger. I dessa misslyckanden finns lärdomar. För att fatta kloka beslut i dag måste vi ha kunskap om vad som har hänt i historien. Det här är en utställning du kan skriva ut och sätta upp själv, för att visa på till exempel ditt bibliotek eller i din skola.

Demokratin har fallerat många gånger. I dessa misslyckanden finns lärdomar. För att fatta kloka beslut i dag måste vi ha kunskap om vad som har hänt i historien. Bara då kan vi undvika att upprepa samma misstag.

I november 1918 erkände sig Tyskland besegrat i första världskriget. Motsättningar och turbulens rådde i den då mycket bräckliga demokratin. Den folkvalda regeringen tappade kontrollen, lagar ändrades och diktaturen fick sakta fäste. Utställningen Leve demokratin! berättar om de olika skeenden som till slut ledde till att Hitler kom till makten.  

Situationen i dag är helt annorlunda än den var i Tyskland under mellankrigstiden. Trots detta finns det likheter i samhällsutvecklingen. Finns det lärdomar i det som hände då som vi kan dra nytta av för att stärka vår demokrati i dag?

Gör så här

1. Ladda ner PDF:en i A3 här (öppnas i nytt fönster).
2. Skriv ut den på din skrivare
3. Sätt upp och visa på exempelvis din skola eller i ditt bibliotek

Relaterat

  Utställningen Demokratin och du

  Att samtala, inkludera och lita på andra är grundläggande fundament i en demokrati. Välkommen till en miniutställning om vad som händer när samtalen tystnar, när förtroendet brister och när vi ställs mot dem.

  22

  aug

  18

  sep

   Leve demokratin!

   Utställningen "Leve demokratin" turnerar med Folkets hus och parker. Här kan du se var den visas,

    Se alla våra utställningar

    Här hittar du alla våra utställningar. De som visas hos oss i Stockholm. De som är på turné. Och de du kan se hemifrån.