Till innehåll

Utskrivbar utställning: 2 augusti 1944 - Romernas sista natt i Auschwitz

Utställningen berättar om romers situation i förintelselägret Auschwitz-Birkenau och berättar om hur 4200 romer mördades i gaskamrarna vid likvideringen av det romska lägret där natten mellan andra och tredje augusti 1944.

Sonja och Senta. De två döttrarna till Heinrich och Amalia Birkenfelder. Fotot togs i Radom Ghetto. Bilden finns med i utställningen ”Romernas sista natt i Auschwitz”. Bildkälla: Archiv Dokumentations- und Kulturzentrum Deutscher Sinti und Roma Creative-Commons-Lizenz vom Lizenztyp: CC-BY-NC-ND

Om utställningen

2 augusti 1944 - Romernas sista natt i Auschwitz belyser romers situation i förintelselägret Auschwitz-Birkenau och berättar om hur 4200 romer mördades i gaskamrarna vid likvideringen av det romska lägret där natten mellan andra och tredje augusti 1944. Dessa människor är en del av de många romer som mördades av den nazistiska regimen i Tyskland. Exakt hur många som föll offer för nazisterna är okänt, men mellan 200 000 och 500 000 romer förintas mellan åren 1933 och 1945.

Utställningen finns även i formaten A1 och 70 x 200 cm.
Kontakta info@levandehistoria.se om du önskar filer i dessa format.

Förlegade ord

I utställningen förekommer ord och begrepp som inte längre används i vårt samhälle. Anledningen att dessa ord finns kvar är för att det är citat ur autentiskt källmaterial som vi inte kan ändra på. När utställningen används i skolan är det därför viktigt att ta upp texterna i hela sin kontext och förklara skillnaden hur dessa begrepp använts i historien och varför de inte används i dag.

Gör så här

1. Ladda ner PDF:en i A3 på länken här nedanför.
2. Skriv ut den på din skrivare
3. Sätt upp och visa på exempelvis din skola eller i ditt bibliotek.

Ladda ner

Relaterat

  Se alla digitala och utskrivbara utställningar

  Här hittar du utställningar som du uppleva hemifrån eller själv ställa ut på olika sätt

   Förföljelsen av romer under Förintelsen

   En stor del av den romska befolkningen i Europa dödades av nazisterna under andra världskriget. På den här sidan kan du lära dig om folkmordet på Romer.

    Minnesdagen för folkmordet på romer

    Den 2 augusti varje år högtidlighålls minnet av folkmordet på romer under Förintelsen. Dagen är en viktig del av romers kamp för upprättelse och erkännande sedan andra världskrigets slut. Sedan 2015 är det en officiell minnesdag i EU.