Till innehåll

Plundring - en utställning i VR

Utställningen Plundring – början till ett folkmord handlar om nazisternas plundring under Förintelsen. Den största plundringen som skett i världshistorien.

En animerad bild av en mörk gata. Ovanför svävar ett VR-headset.

Om utställningen

Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. 

Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.

Plundringen är en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör Förintelseöverlevande och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.

Utställningen ”Plundring” bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” (Ordfront, 2013) och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken” (Norstedts, 2015). Den har producerats av Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker.

Har du tillgång till ett VR-headset?

Upplevelsen fungerar med headsets av typen Oculus Quest. Ladda ner upplevelsen genom att söka i ditt headset efter appen "Plundring" (eller "Plundering" om du har engelsk språkinställning i ditt headset) eller ladda ner utställningen här från Oculus App store.

Relaterat

7

nov

18

nov

  Plundring finns också som turnerande fysisk utställning

  Den fysiska versionen av utställningen Plundring turnerar runt Sverige med Folkets hus och parker. Här kan du läsa mer om var den visas just nu.
   Speltid - 06:30

   Plundring som bildspel

   Utställningen finns också som bildspel för visning på digitalskärmar i publika miljöer.

    Fakta om Förintelsen

    Lär dig mer om Förintelsens historia på våra faktasidor.