Till innehåll

Barns blick på Förintelsen

I utställningen Barns blick på Förintelsen får vi följa Dina och Jovan Rajs historia genom hundratals teckningar och texter av barn och ungdomar som fått lyssna till deras livsberättelser. Dina och Jovan är båda överlevande från Förintelsen.

Teckning från utställningen Barns blick på förintelsen

Barnteckning ur utställningen

Om utställningen

Dina och Jovan Rajs överlevde Förintelsen och har sedan 2001 besökt skolor runt om i Sverige och berättat om sina upplevelser, i syfte att bekämpa rasism, antisemitism och främlingsfientlighet.

– Det gäller att dela med sig av sina i blod och tårar förvärvade erfarenheter. Det kan ge perspektiv, både bakåt i tiden och i framtiden, säger Dina och Jovan Rajs.

Barns blick på Förintelsen har tagits fram i samarbete med Dina och Jovan Rajs tillsammans med konstnären och författaren Hanna Rajs Lara, barnbarn till Dina och Jovan.

Utställningen innehåller en analys av forskarna Azade Azad och Johanna Carlsson vid Psykologiska institutionen på Stockholms universitet. De har tittat närmare på barnens och ungdomarnas sätt att förstå och ta till sig berättelserna och hur det uttrycks i teckningar och texter.

Bild från utställningen

Bild på tavla med uppsatta teckningar

Foto: Forum för levande historia

Relaterat

    Fakta om Förintelsen

    Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Här hittar du en stor mängd fakta om olika delar av Förintelsen.

      Vittnesmål från Förintelsens överlevande 1939–2020

      En rapport som undersöker hur vittnesmål från Förintelsens överlevande definierats, samlats in och använts.