Till innehåll

Lektionsupplägg

Här hittar du klassrumsövningar med korta klipp ur vittnesmål från Förintelsen och de brott mot mänskligheten som begåtts av kommunistiska regimer.

Välj tema

  Offer, förövare, åskådare och hjälpare

  Lektionsupplägg: Det här temat handlar om olika roller som vi kan inta i utsatta situationer. Temat är på den här sidan uppdelat i fyra delar som alla innehåller filmade vittnesmål och övningar till vittnesmålen.

   Mänskliga rättigheter

   Lektionsupplägg: Det här temat handlar om brott mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Temat är på den här sidan uppdelat i två delar som båda innehåller filmade vittnesmål och övningar till vittnesmålen.

    Tolerans och intolerans

    Lektionsupplägg: Det här temat handlar bland annat om hur vi förhåller oss till "de andra", de som inte tillhör vår grupp. Temat är på den här sidan uppdelat i tre delar som alla innehåller filmade vittnesmål och övningar till vittnesmålen.

     Demokrati och diktatur

     Lektionsupplägg: Det här temat handlar om individens skyldigheter och ansvar i ett demokratiskt samhälle. Temat är på den här sidan uppdelat i tre delar som alla innehåller filmade vittnesmål och övningar till vittnesmålen.

      Normer

      Lektionsupplägg: Det här temat handlar om hur normer skapas och upprätthålls men också om modet att bryta mot dem. Temat är på den här sidan uppdelat i fyra delar som alla innehåller filmade vittnesmål och övningar till vittnesmålen.

      Relaterat

       Till startsidan för undervisningsmaterialet

       Ett undervisningsmaterial med korta klipp ur vittnesmål av överlevande från Förintelsen och arbetsläger i Sovjet och Kina. För årskurs 7-9 och gymnasiet.

        Se vittnesmål i Forum Play

        Här hittar du vittnesmål från personer som berättar om sina erfarenheter från Förintelsen.

         Vittnesmål från folkmordet i Rwanda

         Fyra personliga berättelser om upplevelser under folkmordet i Rwanda 1994 och vad som hände efter.