Till innehåll

Uppdrag: Demokrati

10 workshoppar för klassrummet i åk 9 till åk 3 på gymnasiet. Workshopparna utvecklar elevernas kunskap och reflektion om samhällsfrågor. Demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter problematiseras utifrån historiska händelser och levnadsöden.

Om bilden ovan: Dorothy Counts, en av de första svarta eleverna i delstaten som tilläts gå på High School, North Carolina 1957. (Bildkälla: Scanpix. Foto: AP Photo)

Om workshopparna

Här lär eleverna känna demokratins grundprinciper och betydelse då och nu. Exemplen hämtas från bland annat 1930- och 1940-talens Europa och händelseutvecklingen i Nordafrika 2011.

Elevaktiva övningar varvas med fotografier, ljud- och filmklipp.

Workshopparna är fristående. Välj ett färdigt upplägg eller kombinera övningar som passar bäst för din undervisning.

Välj tema

Workshopparna är indelade i tre teman och fungerar fristående.

  Demokrati

  Tre workshoppar för klassrummet på temat demokrati.

   Tolerans

   Fyra workshoppar på temat tolerans

    Mänskliga rättigheter

    Tre workshoppar på temat mänskliga rättigheter

    Relaterat

     Se alla undervisningsmaterial

     Här hittar du som är lärare ett 30-tal olika material att använda i din undervisning. För klassrummet, för studiebesök till olika platser och material som elever kan använda på egen hand.

      Undervisningsmaterial: Demokrati pågår

      Demokrati pågår är ett digitalt undervisningsmaterial för åk 4-6. Med hjälp av materialet kan du jobba med att stärka förståelsen för demokratins värden och förutsättningar samt förmågan till att bidra i ett demokratiskt samtal hos dina elever.

       Faktasidor om demokrati

       På våra faktasidor om Demokrati hittar du allt från definition och historia till filmade panelsamtal och undersökningar.