Till innehåll

Spelar roll - ett material om åskådarrollen

Ett beställningsbart undervisningsmaterial för högstadiet och gymnasiet om åskådarens passivitet och ansvar.

Överallt finns åskådarna. De som ser på utan att ingripa mot våld och orättvisor, i vardagssituationer och i krig. Ända sedan de första bilderna från koncentrationslägren nådde ut 1945 har människor frågat: Hur var det möjligt? Vilka var alla de som stod bredvid och lät det ske? Om de hade agerat annorlunda, vad hade hänt då?

Så använder du materialet

Materialet innehåller en bok med ett femtiotal elevaktiva övningar, skönlitterära texter, filmer och bilder. Eleverna får möjlighet att undersöka allt från fakta om historiska skeenden till vilka värderingar och psykologiska mekanismer som påverkar människors agerande.

Det pedagogiska materialet följer tre huvudspår – det normativa, det psykologiska och det historiska. Materialet innehåller också en allmän del som syftar till att introducera ämnet genom att anknyta till elevens egen förförståelse.

Om Spelar roll

Två elever i skolbänkar.

Smakprov ur materialet

Tre övningar som ett smakprov ur det pedagogiska materialet. Tanken är att alla tre övningarna ska göras, ingen förförståelse behövs.

Beställ hem materialet

Materialet innehåller en bok med ett femtiotal elevaktiva övningar, skönlitterära texter, filmer och bilder. Eleverna får möjlighet att undersöka allt från fakta om historiska skeenden till vilka värderingar och psykologiska mekanismer som påverkar människors agerande.

Materialet följer tre huvudspår – det normativa, det psykologiska och det historiska. Det finns också en allmän del som syftar till att introducera ämnet genom att anknyta till elevens egen förförståelse.

Spelar roll riktar sig till år 7-9 på grundskolan samt till gymnasiet. Åskådaren som innehåll i undervisningen är ämnesövergripande och kan användas på olika sätt i olika årskurser. Materialet behöver inte användas från början till slut – du kan plocka ut de delar som passar dig och dina elever bäst.
Pris:50 kr(Porto tillkommer)
Antal:
Finns i lager

Filmer för elever

Fem kortfilmer om åskådarens roll.

  Speltid - 1:46

  Simhallen

  En film om bli utsatt för glåpord av en främmande person medan andra hör och ser på. Att vara åskådare är inte samma sak som att vara neutral.
   Speltid - 1:55

   Jonna

   En film om Jonna som utsätts för ett övergrepp. I rummet intill sitter hennes kompisar. De hör konstiga ljud inifrån rummet med den stängda dörren. Varför ingriper inte någon?
    Speltid - 1:49

    Agnes

    En film om Agnes som blir mobbad i skolan. Det är som att alla hennes klasskamrater har bestämt att hon inte finns. Ingen gör något, inte ens hennes lärare.
     Speltid - 2:15

     Gerhard och Bronja

     En film om Gerhard och Bronia som straffas för sin kärlek. De leds genom byn till musik och förnedras på olika sätt. Kring deras halsar hänger skyltar som ”Jag är ett polskt svin”.
      Speltid - 1:32

      Kitty Genovese

      En film om överfallet på Catherine ”Kitty” Genovese som på väg hem från arbetet blir brutalt misshandlad och knivmördad. På filmen kan du höra ett fiktivt vittnesmål.

      Relaterat

       Faktaskrift: Looking at the onlookers and bystanders

       En antologi på engelska där internationella forskare ger olika förklaringsmodeller för hur man kan närma sig åskådarrollen.