Till innehåll

Snubbelstenar

Runt omkring i det offentliga rummet finns spår och berättelser om vad som har hänt förr. Det kan vara en skylt om en viss byggnad. En skylt som berättar om en viss person. Eller ett konstverk som vill få oss att minnas en viss händelse. Det här undervisningsmaterialet är för dig som vill göra ett studiebesök vid en snubbelsten.

En mässingsfärgad metallplatta är nedsänkt mellan stenplattor på marken. På plattan står "Här bodde Erich Holewa, född 1896 Berlin. Flydde till Sverige. Utvisad sept. 1938. Deporterad 1942. Mördad Auschwitz". Runt plattan ligger blommor.

Stockholms första snubbelsten. Till minne av Erich Holewa. Bild: Juliana Wiklund

Oftast kan vi i det offentliga rummet se spår av händelser vi tycker är något positivt och inte så problematiskt. Du kan vandra i det litterära Stockholm och få information som är uppsatt i staden på valda ställen. Eller vid en viss adress läsa om någon berömd person som bott på adressen. Men oftast saknas det vi kan kalla de mörka delarna av den svenska historien. I Sverige finns snubbelstenar på tre adresser i centrala Stockholm. De påminner förbipasserande om personer som sökte sin tillflykt i Sverige men som utvisades och sedan mördades i Förintelsen.

Initiativtagare till snubbelstenarna i Stockholm är Forum för levande historia, Föreningen Förintelsens Överlevande och Judiska församlingen i Stockholm. Projektet har genomförts i samarbete med Stockholms stad.

Här är ett undervisningsmaterial med studiebesök till snubbelstenarna. 

Så här använder du materialet

Snubbelstenar ligger på tre platser i centrala Stockholm. Finns det tid är det en fördel att besöka alla platser men det går också bra att besöka en plats.

Här föreslår vi två upplägg. Det ena upplägget genomförs gemensamt där du som pedagog leder arbetet på respektive plats. Det andra upplägget går ut på att eleverna delas in i grupper och ger sig iväg på egen hand till en plats.

Välj en snubbelsten att arbeta med

  Curt Moses

  Gumshornsgatan 6

   Erich Holewa

   Kungsholmstorg 6

    Hans Eduard Szybilski

    Apelbergsgatan 36

    Relaterat

     Fakta om Förintelsen

     En omfattande faktabank om olika delar av Förintelsen.

     14

     apr

     10

     dec

      Utställningen Sverige och Förintelsen

      Vad visste vi egentligen i Sverige om Förintelsen? Utställningen visas just nu på Göteborgs stadsbibliotek.

       Se alla våra undervisningsmaterial

       Här hittar du som är lärare 27 olika material att använda i din undervisning. För klassrummet, för studiebesök till olika platser och material som elever kan använda på egen hand.