Till innehåll

Romer under Förintelsen

Ett undervisningsmaterial med övningar och texter för årskurs 9 och gymnasiet. Mellan 220 000 och 500 000 av Europas romer mördades under Förintelsen. De föll offer för rasistisk förföljelse av tyska nazister och deras fascistiska allierade.

Bilden ovan visar ett registerkort för Karl Stojka, här under namnet Karl Rigo, skapat av anställda hos ”rasforskaren” Robert Ritter 1940. Foto:Tyska federala arkiven, Berlin Lichterfelde (Tyskland)

Lektionsupplägg

Det här materialet består av klassrumsövningar, uppdelat i fem olika delar, A-E. Materialet baseras på information från webbplatsen www.romasintigenocide.eu

Övningarna bygger på att arbeta med bilder, biografier och stereotypiska föreställningar.

Lektionsupplägg med övningar (pdf, öppnas i nytt fönster)

Visningsbilder till övningar (pdf, öppnas i nytt fönster)

För dig som lärare

Till materialet finns två artiklar om att arbeta med bilder, biografier och stereotypa föreställningar i anslutning till materialet. På www.romasintigenocide.eu finns också en komplett lärarhandledning.

Artiklar om arbete med bilder (pdf, öppnas i nytt fönster)

Fördjupande fakta

  Fakta om antiziganism

  Romer har levt i Europa sedan 1300-talet. Lika länge har de utsatts för diskriminering, våld och förtryck.

   www.romasintigenocide.eu

   På webbplatsen www.romasintigenocide.eu finns information om folkmordet på romer. Sidan finns tillgänglig på flera språk och vänder sig främst till lärare och elever.

   Relaterat

    Se alla undervisningsmaterial

    Här hittar du som är lärare ett 30-tal olika material att använda i din undervisning. För klassrummet, för studiebesök till olika platser och material som elever kan använda på egen hand.

     Fakta om Förintelsen

     Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Här hittar du en stor mängd fakta om olika delar av Förintelsen.