Till innehåll

Personberättelser

Här möter du människor som på olika sätt påverkades av samhällets idéer om människan och hennes plats i samhället. Berättelserna lyfter på olika sätt fram hur människor drabbades, men också om hur de försökte påverka sin situation utifrån det handlingsutrymme de hade.

Maj-Britt Johansson

Maj-Britt Johansson levde 1929-1985. Maj-Britt kom från ett fattigt hem. Myndigheterna klassade henne som ”sinnesslö”. Hon steriliserad så att hon aldrig skulle kunna få egna barn. Hon levde hela sitt liv inlåst på olika sjukhus.

Se videon på teckenspråk här (öppnas i nytt fönster).

Maj-Britt Johanssons berättelse

En äldre svartvit bild av en ung kvinna iklädd kavaj.

Johan Dimitri Taikon

Johan Dimitri Taikon levde 1879-1950. Johan fick inte gå i skolan och kunde aldrig rösta i demokratiska val på grund av att han var rom. Johan ville förändra och kämpade för att romer skulle ha samma rättigheter som alla andra i Sverige.

Se videon på teckenspråk här (öppnas i nytt fönster).

Johan Dimitri Taikons berättelse

Svartvitt foto av en man i kostym tittar in i kameran.

Ragnar Lassinantti

Ragnar Lassinantti levde 1915-1985. Han växte upp i Norrbotten med finska som modersmål, men i skolan fick man bara tala svenska. Han kämpade för att tornedalsfinskan, och så småningom meänkieli, skulle erkännas som minoritetsspråk. 

Se videon på teckenspråk här (öppnas i nytt fönster).

Ragnar Lassinanttis berättelse

Svartvitt äldre foto av en grupp på åtta stycken människor i olika åldrar framför ett hus. Eventuellt är det ett familjefoto.

Ulla-Britt Svensson-Stoltz

Ulla-Britt Svensson-Stoltz levde 1931-2015. Ulla, som hon kallades, var resanderom. På grund av detta utsattes hon för olika kränkningar av både staten och andra individer.  Till exempel registrerades Ulla och andra familjemedlemmar av polisen. 

Se videon på teckenspråk här (öppnas i nytt fönster).

Ulla-Britt Svensson-Stoltzs berättelse

Elsa Katarina Teilus

Elsa Katarina Teilus levde 1921-2013 i Udtja sameby i Norrbotten. Elsa var same och som barn gick hon i en nomadskola. I skolan kom hon att utsättas för rasbiologiska mätningar.

Speltid - 4:45

Elsa Katarina Teilus berättelse

En dam i samedräkt.

Utforska andra delar av materialet

    Till materialets startsida

      För lärare