Till innehåll

Om rasism

Ett undervisningsmaterial för gymnasium och vuxenutbildning med faktatexter om rasismens långa historia. Materialet ger en bättre uppfattning om vad rasism är och bakgrund till en del av den rasism och de fördomar som finns i samhället idag.

Om materialet

Rasism har en lång historia och genom att lära oss om den kan vi få en bättre uppfattning om vad rasism är och bakgrunden till en del av den rasism och de fördomar som finns i samhället idag.

Det här materialet tar bland annat upp begreppet rasismer som är olika sorters rasism som riktas mot olika grupper. Historien bakom rasismen mot dessa grupper ser olika ut och bygger på olika fördomar.

Materialet innehåller faktatexter, frågor och ordförklaringar och finns även på lättläst. Till materialet finns en lärarhandledning med mer information om materialet och hur det kan användas.

Materialet har en tydlig struktur för att passa elever med olika behov. Det kan även användas som utgångspunkt för vidare diskussioner i klassrummet.

Materialet vänder sig särskilt till dig som undervisar i historia eller samhällskunskap, på till exempel introduktions- och yrkesprogram på gymnasiet, på folkhögskola eller annan vuxenutbildning. Materialet kan även användas av andra skolformer.

Välj version

  Till materialet

   Till materialet på lättläst

   Relaterat

    Se alla undervisningsmaterial

    Här hittar du som är lärare 27 olika material att använda i din undervisning. För klassrummet, för studiebesök till olika platser och material som elever kan använda på egen hand.

     Podden Prata rasism

     Följ med i en serie samtal med forskare och experter från offentlig sektor samt civilsamhället. Lyssna och reflektera, själv eller tillsammans med andra.

      Kompetensutveckling om rasism för dig som lärare

      Självstudiekurser, föreläsningar, seminarier & endagskurser för dig som arbetar med utbildning.