Om demokrati
Det här materialet är framtaget för anpassat gymnasium och anpassad grundskola åk. 7-9.
Med hjälp av bildstöd och enkla texter får eleverna lära sig om demokratins grundregler, demokratins framväxt i Sverige och om personer som tidigare i historien saknat demokratiska rättigheter.
Materialet är tänkt att användas av lärare och elever i klassrummet, men flera övningar ska delas med eleverna så att de också kan arbeta enskilt, i par eller i mindre grupper.
Bilderna i materialet är så kallade widgitssymboler från Inprint. Det är förklarande bilder framtagna för att så långt som möjligt kunna ersätta och komplettera text i materialet.
Anpassad gymnasieskola, Ämne: Samhällskunskap 1
Från ämnets syfte
Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om samhället och om människors livsvillkor i samhället. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om frågor som berör makt, demokrati, jämställdhet och de mänskliga rättigheterna.
Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om och förmåga att reflektera över olika ideologiska, politiska, ekonomiska, sociala och miljömässiga samhällsförhållanden och hur de påverkas av individer och grupper.
Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar förmåga att söka, strukturera och värdera information från olika källor och medier.
I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att arbeta med olika metoder för att samla in och bearbeta information. De ska också ges möjlighet att besöka och studera olika verksamheter i närsamhället.
Eleverna ska även ges möjlighet att uttrycka sina kunskaper och uppfattningar i ämnet såväl muntligt och skriftligt som med hjälp av digitala verktyg.
Centrala innehåll:
- Begreppet demokrati och medborgarens möjligheter att påverka politiska beslut.
- Gruppers och individers identitet, relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap.
- Olika sätt att söka, värdera och använda information.
Anpassad gymnasieskola; Individuella programmets ämnesområde Individ och Samhälle
Ämnesområdets syfte
Undervisningen i ämnesområdet individ och samhälle ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om samhället, olika samhällsfunktioner och om människors villkor i samhället. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar förmåga till ett aktivt deltagande i samhällslivet.
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter samt om människors livsvillkor i Sverige och andra delar av världen. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om samhällsfrågor samt förståelse för hur samhället och individens villkor förändras över tid.
Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om olika traditioner och livsåskådningar och om hur dessa påverkar våra liv och samspelet i samhället. Vidare ska undervisningen utveckla elevernas förmåga att samtala om och reflektera över etiska och existentiella frågor.
Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla förmåga att söka och tolka information som har betydelse för vardagen.
Studiebesök, fältstudier och ett undersökande arbetssätt ska ingå i undervisningen.
Centrala innehåll
- Värdegrund, jämställdhet och demokrati samt alla människors lika värde.
Sammanfattningsvis kan materialet bidra till att eleverna utvecklar sin förmåga att:
- få kunskaper om samhället och människors livsvillkor under olika tidsperioder.
- kommunicera om samhällsfrågor som berör demokrati.
Anpassad grundskola; Samhällsorienterande ämnen Årskurs 7-9
Ämnets syfte
Undervisningen i de samhällsorienterande ämnena ska syfta till att eleverna utvecklar nyfikenhet på och intresse för människan, samhället och omvärlden i dag och i det förflutna. Eleverna ska ges möjligheter att ställa frågor om individ och samhälle, etik och moral samt levnadsvillkor under olika tider och på olika platser utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. I kommunikation om detta ska eleverna också ges möjligheter att använda ord, begrepp och andra uttrycksformer från det samhällsorienterande området.
Eleverna ska ges möjligheter att utveckla kunskaper om olika samhällsförhållanden, demokrati och mänskliga rättigheter, religion och livsåskådning samt om geografiska och historiska förhållanden. På så sätt ska eleverna ges förutsättningar att utveckla tilltro till sin förmåga att vara aktiva och ansvarstagande medborgare i ett samhälle som är präglat av mångfald.
Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att jämföra och reflektera över människors livsfrågor och förhållanden i samhället under olika tider och på olika platser. Genom undervisningen ska eleverna vidare ges möjligheter att uttrycka och pröva tankar och åsikter om samhällsfrågor och vår tids och framtidens globala utmaningar. På så sätt ska undervisningen ge eleverna förutsättningar att utveckla en personlig livshållning och förståelse av omvärlden.
Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar kunskaper i att använda metoder och verktyg från det samhällsorienterande området för att söka och värdera information om samhället och omvärlden.
På så sätt ska undervisningen ge eleverna förutsättningar för ett livslångt lärande utifrån ett kritiskt förhållningssätt.
Centrala innehåll
- Människors levnadsvillkor och viktiga händelser i svensk historia från cirka 1900 till nutid, däribland demokratisering och framväxten av välfärdssamhället.
- Metoder för att söka information, till exempel textläsning, intervjuer och observationer. Kritisk granskning av information och åsikter i såväl digitala medier som i andra typer av källor.
Sammanfattningsvis kan materialet bidra till att eleverna utvecklar sin förmåga att:
- få kunskaper om samhällsförhållanden, demokrati och mänskliga rättigheter utifrån historiska källor och nutid.
- jämföra och reflektera över människors förhållanden i samhället under olika tider och på olika platser, och förmåga att använda det samhällsorienterande områdets metoder och verktyg.
Välj övning
Det går att göra bara en övning eller flera i valfri ordning. Men vi rekommenderar att göra övningarna i ordning.
Demokratiska grundregler
En övning som fördjupar förståelsen för demokratins värden och dess byggstenar.Hur
Materialet är tänkt att användas av läraren i klassrummet, men flera övningar ska delas med eleverna så de kan arbeta enskilt, i par eller i mindre grupper.
Övningarna kan användas av eleverna enskilt eller tillsammans.
Materialet för eleverna kan antingen skrivas ut på papper eller så kan eleverna ta del av materialet via surfplattor eller datorer.
Vad
Demokratiska grundregler innehåller ett bildspel med 7 principer, eller byggstenar, för demokrati.
Vi har formulerat de 7 demokratiska grundreglerna så här:
- Alla värda lika mycket
- Alla får och kan vara med
- Alla har en röst var
- Majoritet (de flesta) bestämmer
- Minoritet (mindre antalet) respekteras
- Alla får säga som man vill
- Alla möts med respekt
Förberedelser
Så här kan du genomföra övningen
Introducera begreppet "Demokrati"
Skriv "Demokrati" på tavlan och fråga eleverna vad de tänker på när de hör ordet demokrati.
Exempel på följdfrågor:
- Vad betyder demokrati?
- Är Sverige en demokrati?
Titta i helklass på de demokratiska grundreglerna, en i taget.
Först visas varje byggsten för sig och sedan på bilden med alla 7 demokratiska värden tillsammans.
Här finns bilder att visa på skärm i helklass
Samtala om varje grundregel och låt eleverna reflektera över vad den betyder.
Gör kollage för att processa begreppet
- Dela ut A3 papper, sax och lim till eleverna.
- Låt eleverna klippa ut de demokratiska grundreglerna och gör ett eget kollage med rubriken "Demokratiska grundregler".
Kan eleverna komma på andra delar som de tycker är viktiga i en demokrati? Låt eleverna skriva eller rita detta på sitt kollage.
Låt eleverna fördjupa sig och fundera på:
- Vad är demokrati på skolan?
- Vad är demokrati hemma?
- Vad är demokrati på fritiden?
Eleverna ges möjlighet att fundera över vilka situationer som de är med och påverkar på skolan, hemmavid och på fritiden i till exempel sin idrottsklubb eller kulturverksamhet.
Exempel: Låt eleverna sitta i mindre grupper runt ett bord med ett stort papper och färgpennor. I mitten på pappret står det "Demokrati på skolan". Låt sedan eleverna skriva eller rita sina reflektioner på pappret. Därefter kan eleverna berätta för varandra vad de har skrivit eller ritat. Se om de demokratiska grundreglerna kan appliceras på elevernas förslag.
Samtala om klassrådet
Om ni har klassråd (eller skolråd eller andra liknande situationer som eleverna är bekanta med) så kan ni använda klassrådet som exempel för att diskutera hur följande frågor fungerar i klassrådet.
- Får alla vara med?
- Får alla höras lika mycket?
- Är det majoriteten som bestämmer när det ska tas beslut?
- Respekteras minoriteten?
- Får alla vara med och tycka till?
- Möts alla med respekt?
Låt de demokratiska grundreglerna vara med när eleverna ska ha klassråd. Eleverna kan gå igenom grundreglerna innan ni sätter igång med rådet och avsluta sedan rådet med att fråga eleverna om alla grundregler fått vara med under rådets gång genom att åter gå igenom en i taget.
Ni kan även ha med dessa i andra sammanhang som till exempel i trygghetsrådet.
Tidslinje över demokratins utveckling
En övning som ger ett historiskt perspektiv på svensk demokratiOm övningen
Den här övningen syftar till att skapa sammanhang och ge eleverna överblick genom ett historiskt perspektiv på svensk demokrati.
Övningen innehåller en tidslinje med exempel på beslut och händelser som påverkat demokratin i Sverige. Till övningen finns också frågor som är direkt kopplade till tidslinjen.
Förkunskaper
Innan ni gör den här övningen så är det bra om ni först har gjort den föregående övningen Demokratiska grundregler. Där får eleverna en introduktion till vad demokrati är uppbyggt av och får arbeta med egna reflektioner i ämnet.
Förberedelser
Skriv ut tidslinjen till dina elever från PDF:en som du kan ladda ner här.
Repetera vad demokrati innehåller med stöd av bilden Demokratiska grundregler. Låt eleverna berätta utifrån vad de kommer ihåg och gärna med hjälp av det kollage de gjort i övningen Demokratiska grundregler.

Förslag på genomförande av övningen
Berätta om utvecklingen av demokrati i Sverige
Berätta att Sverige firade demokratijubileum år 2021. Då var det 100 sen Sverige fick allmän rösträtt för kvinnor.
Berätta att demokrati i Sverige har förändrats under dessa 100 år. Ge ett exempel.
Sverige har inte haft riktig demokrati så länge. Kvinnlig rösträtt infördes 1921 – för hundra år sedan – och många menar att det var då vi blev en fullvärdig demokrati. Men stämmer det verkligen?
Varken de allra fattigaste eller de som satt i fängelse hade rösträtt. Staten steriliserade människor som de ansåg var sämre än andra, så att de aldrig skulle kunna få barn. Homosexualitet var olagligt, barnarbete var vanligt och minoriteter som samer, romer och judar kunde hånas och förföljas öppet.
På Tidslinjen kan du se beslut som påverkade dessa gruppers demokratiska rättigheter.
Ingen stat i världen kan påstå att de har skapat en perfekt demokrati – ett system där alla kan säga sin åsikt och där ingen diskrimineras. Sverige räknas till ett av världens mest demokratiska länder men har ändå fått kritik av FN och Europarådet. Till exempel måste vi bli bättre på att motverka rasism och våld mot kvinnor.
Gå igenom tidslinjen tillsammans
Ta fram tidslinjen på helskärm på till exempel en smart board.
Visa bilden i helskärm i nytt fönster.
Dela också ut utskrifterna med tidslinjen så eleverna kan få varsitt exemplar som stöd framför sig.
Gå igenom tidslinjen och en händelse i taget.
Fråga eleverna
Ställ nedanstående frågor till eleverna och låt eleverna berätta med stöd av tidslinjen.
Stanna vid svåra begrepp och ord. Berätta gärna lite kort om händelsen. Svar till frågorna finns med i lärarhandledningen (men inte synligt för eleverna) här nedanför.
Vad hände i Sverige år 1921?
Kvinnor får rösta - allmän rösträtt införs för kvinnor.
Vilket år tog man bort förbud mot homosexualitet?
År 1944. Tidigare var homosexualitet straffbart. Från 1944 sågs homosexualitet som en psykisk sjukdom ända fram till 1979.
Vad hände år 1948?
FN antog deklarationen om de mänskliga rättigheterna.
- Har du hört talas om FN?
- Vad är FN?
- Kan du ge exempel på en mänsklig rättighet?
Vilket år kom en ny lag om religionsfrihet?
År 1951. Religionsfrihet är en mänsklig rättighet och betyder att alla har rätt att tro på vad de vill och vara med i vilken religiös grupp de vill. Det betyder också att alla har rätt att byta religion eller lämna sin religion. Alla har också rätt att inte ha någon religion alls.
- Vilka religioner känner du till?
Vad hände år 1989?
Från 1989 är alla människor som fyllt 18 år myndiga och får rösta. Fram till 1989 fick inte alla rösta. Det gällde till exempel människor med en psykisk sjukdom och människor med intellektuell funktionsnedsättning. I Sverige röstar vi vart 4:e år.
- Hur många år är du?
- Vilket år kan du få vara med och rösta?
Vilket år kom en ny grundlag om yttrandefrihet?
År 1991. På Riksdagens hemsida står det att i Sverige har man rätt att säga nästan vad man vill. Man har rätt att uttrycka sin åsikt i radio, i tv och på webben. I yttrandefrihetsgrundlagen står det om dessa rättigheter. Det står också vad som inte är tillåtet, som till exempel att förtala eller kränka en annan människa.
- På vilka sätt kan du använda din yttrandefrihet?
Vad hände år 2020?
Barnkonventionen blir lag i Sverige.
Barnkonventionen är till för att skydda alla barns rättigheter och lika värde.
Vad är demokrati idag?
Har du några tankar om vad som skulle kunna bli bättre i Sverige idag?
Låt eleverna reflektera en stund för sig själva eller i mindre grupper. Till exempel kan de skriva ner sina förslag på post-it lappar och sätta upp på tavlan.
Sedan kan ni i helklass gå igenom elevernas förslag och samtala om dem.
En person berättar
En övningen om demokratiska rättigheter och om när rättigheter saknasDen här övningen syftar till att ge förståelse för vad demokratiska rättigheter är och vad det kan betyda för en individ att inte få ta del av sina rättigheter. Övningen ger också perspektiv på den demokratiska utvecklingen i Sverige med hjälp av en historisk källa.

Maj-Britt Johansson levde 1929-1985. I den här övningen får vi genom ett brev en inblick i hennes liv på en anstalt för "sinnesslöa".
Om övningen
I den här övningen följer vi Maj-Britt Johanssons vittnesmål genom ett brev som hon skrev till sin syster år 1948.
Trots att vi brukar säga att Sverige blev en demokrati 1921 var vissa människor utan demokratiska rättigheter även senare.
Förkunskaper
Innan ni gör den här övningen så är det bra om ni först har gjort de föregående två övningarna Demokratiska grundregler och Tidslinje över demokratins utveckling.
I dessa övningar får eleverna en introduktion till vad demokrati är uppbyggt av och ett historiskt perspektiv på demokrati.
Förberedelser
Ladda ner och skriv ut stencil för uppgiften "avsluta meningarna" (beskrivs i steg 4).
Förslag på genomförande av övningen
Introducera ämnet
Börja med att förklara att trots att vi brukar säga att Sverige blev en demokrati 1921 så saknade vissa människor demokratiska rättigheter även efter 1921.
Du kan berätta delar av bakgrunden till Maj-Britt Johanssons liv med hjälp av texten här nedanför.
Från 1800-talet och framåt skapade läkarvetenskapen metoder och normer att sortera ut och kategorisera människor i nyttiga och onyttiga – i den önskvärda människan och människan som samhällsbelastning. De ”sinnesslöa” som ansågs vara en belastning för samhället fick finna sig i att få sina rättigheter begränsade. Inte minst gällde det rättigheten att som barn får bo hemma hos sina föräldrar.
1922 läggs den första motionen i riksdagen om en lag för sterilisering, främst av ”sinnesslöa”. 1934 antas lagen med bred politisk majoritet. Det blir nu möjligt att sterilisera så kallade sinnesslöa efter att två läkare beslutat att så ska ske. Lagen öppnar för sterilisering av ”rättsligt inkapabla” (omyndiga) – inklusive vissa minderåriga, utan föräldrars samtycke. 1941 skärps lagen ytterligare, vilket gör det lättare att sterilisera människor på ”social indikation” – det vill säga att man lever i misär eller inte anses kunna ta hand om sig själv eller sina barn. Ett skäl var att ”sinnesslöa” skulle hindras att sprida sina dåliga anlag vidare. Ett annat var ekonomiskt. Den som steriliserats kunde skrivas ut. Därmed belastade inte anstaltens ekonomi samtidigt som risken att samhället skulle få ta hand om ett ”oönskat barn” eliminerades.
Steriliseringslagarna leder till att cirka 30 000 människor steriliseras mot sin vilja, med en topp under de första tio åren efter andra världskriget. De flesta av dessa, cirka 90% var kvinnor. Vid 1950-talets mitt sker en omsvängning i synen på ”sinnesslöa” och psykiskt sjuka. Man börjar då tala om deras rättigheter på ett nytt sätt. Därefter minskar också antalet ofrivilliga steriliseringar.
Steriliseringslagen avskaffades 1976. Ett av motiven att det inte var förenligt med en demokratisk rättsstat att utsätta människor för medicinska ingrepp mot deras vilja. Ett undantag gjordes dock. Transpersoner ansågs inte ha denna rätt till sin kropp. De tvingades fram till 2013 att sterilisera sig i samband med juridiskt könsbyte. 2013 avskaffades den lag som bestämde att personer som ville ändra kön var tvungna att vara eller bli sterila. Sedan lagen som rör ändring av kön infördes 1972 har någonstans mellan 500-700 transsexuella tvingats sterilisera sig för att få byta kön i Sverige. Utan sterilisering har inget könsbyte godkänts.
Om Maj-Britt
Maj-Britt föddes 1929 som barn nummer 9 i familjen i en statarstuga på Öland. Totalt blir de 10 syskon. Eftersom familjen var fattig och barnrik fick de understöd av Fattigvårdsnämnden. När mamman blev sjuk i cancer fick de yngre syskonen problem i skolan. Flera av barnen betraktas då som ”sinnesslöa” eller ”efterblivna”. Efter mammans död 1938 skickades flera av syskonen iväg – först till ”samhällsvård”, sedan till olika sinnesslöanstalter. När Maj-Britt är 8 år kommer hon till Nannylunds sinnesslöanstalt, där hennes bror Arne redan finns. Till en början beskrivs hon bara som lite ”efter” i skolan. Hon kan bokstäverna hjälpligt och kan räkna.
På Nannylund fick barnen arbeta i hushållet med städning, matlagning, tvätt samt i jordbruket. De intagna barnen var mellan 7 och 21 år. Arbetet sågs – som på många andra liknande anstalter – ett ”botemedel” mot sinnesslöhet. Alla barnen hade likadana kläder och likadana röda mössor. Detta gjorde att det var lätt att se vilka barn som var från Nannylund när de rörde sig i grupp utanför området. Barnen fick inte röra sig fritt utan det bestämdes av personalen. De sov i sovsalar. Flickorna för sig och pojkarna för sig. Klockan 7 på kvällen skulle det vara tyst och släckt och då låste personalen dörren till sovsalarna. Efter några år på Nannylund förändras Maj-Britt. Hon börjar få ”vredesutbrott” och beskrivs som ”egensinnig”. Hon anses vara svårhanterlig och skickas till mentalsjukhuset i Västervik.
Hon klassas nu inte bara som sinnesslö, utan även som sinnessjuk. I november 1945 steriliseras Maj-Britt, sexton år gammal. Detta sker innan hon formellt skrivs ut från Nannylund, vars praxis är att sterilisera samtliga barn innan de skrivs ut från anstalten. Enligt steriliseringslagen har alla läkare en skyldighet att i samband med utskrivning från anstalt pröva om den utskrivna ska steriliseras – och i de fall där sterilisering inte görs anteckna skälen. Läkarna måste alltså motivera varför sterilisering inte görs.
Maj-Britts pappa motsätter sig steriliseringen men blir överkörd av Nannylunds läkare som hävdar att fadern är efterbliven och ur stånd att bedöma situationen. Att hennes syskon också är intagna på anstalter förbättrar inte situationen. Läkaren på Nannylund bedömer Maj-Britt som ”uppenbart olämplig att handhava vårdnaden om barn på grund av sinnessjukdom och sinnesslöhet”.
Maj-Britt blir kvar på mentalsjukhuset hela sitt liv, fastän hennes syster Gertrud arbetar för att få ut henne. I dagboksanteckningar från Norra sjukhuset i Västervik står det att Maj-Britt håller sig för sig själv. Maj-Britt säger att framtiden ter sig hopplös om hon aldrig kan få lämna sjukhuset. Enligt anteckningarna har hon också svårt för att följa reglerna och vill helst göra som hon själv vill.
Maj-Britt dör 1985. Hon är då 56 år gammal.
Källor till faktatexten om Maj-Britt
Från Idiot till medborgare (2009) Karl Grunewald
Till Gertrud (2009) Kjell Sundstedt
Brevet från Maj-Britt till sin syster Gertrud, 6 juli 1948. Brevet som visas på sidan är en förkortad och förenklad version av ett handskrivet brev. Brevet tillhör idag Kjell Sundstedt. Brevet i sin originalform finns att läsa i undervisningsmaterialet Demokrati Pågår.
Gå igenom Maj-Britts brev tillsammans med eleverna
Dela ut utskrifter av brevet till eleverna och/eller visa brevet på storbildsskärm för klassen.
För elever som behöver visuellt stöd finns bilder som ni kan använda innan ni läser eller lyssnar på brevet. Skriv ut eller visa bilderna på storbildsskärm.
Ladda ner bilderna som PDF.
Ni kan också lyssna på en inläsning av brevet. Lyssna gärna två gånger.
Låt eleverna berätta
Låt eleverna berätta vad de kommer ihåg av brevet. Vad fastnade de för?
Du kan använda dessa stödfrågor:
- Hur många år var Maj-Britt när hon skrev brevet?
- Var någonstans bodde Maj-Britt?
- Vem skrev Maj-Britt brevet till?
- Vilken högtid berättar Maj-Britt om i brevet?
- Hur tror du att det kändes för Maj-Britt att vara där hon var?
För elever som behöver visuellt stöd för att minnas brevet finns bilder som ni kan använda. Skriv ut eller visa bilderna på storbildsskärm.
Ladda ner bilderna som PDF.
Uppgift: Avsluta meningarna
Dela ut papper med uppgiften Avsluta meningarna till eleverna och låt dem fylla i.
Gå sedan igenom meningarna tillsammans i helklass.
Avslutande samtal
Samtala om frågan: På vilket sätt saknade Maj-Britt Johansson demokratiska rättigheter?
Stödfrågor:
- Vad är det som Maj-Britt inte fick men som andra människor kunde göra.
- Vad kan du göra som Maj-Britt inte fick göra?
Demokratiska samtal
En övning i demokratiska samtal där alla får komma till tals och bli lyssnade tillI den här övningen får eleverna öva sig i demokratiskt samtal där var och en får komma till tals och bli lyssnad till. Samtidigt får de testa sina kunskaper om några faktafrågor om demokrati.
Som ett enklare alternativ till övningen finns också ett Memory där olika begrepp ska matchas med rätt bild.
Förkunskaper
När ni gör de här övningarna har ni nytta av att först ha gjort de tre föregående övningarna högre upp på sidan.
I dessa övningar får eleverna en introduktion till vad demokrati är uppbyggt av och ett historiskt perspektiv på demokrati.
Välj version av övningen
Samtalskort om demokrati
Om övningen
I övningen används samtalskort som du som lärare kan skriva ut.
På korten finns en faktafråga på ena sidan och svaret på baksidan. På kortet finns också en relaterad öppen samtalsfråga som eleverna kan diskutera med varandra för att öva på ett demokratiskt samtal. Genom samtalsfrågorna får eleverna möjlighet att reflektera och uttrycka sina egna ståndpunkter.
Övningen kan göras parvis eller i mindre grupper. Den kan också göras i helklass.
Syftet med övningen är att ge:
- ökad insikt i vad ett demokratiskt samtal är
- ökad samtalskompetens.
- kunskap om vad demokrati innebär idag och historiskt
Förberedelser
Förslag på genomförande av övningen
Introducera övningen
Börja med att prata kort om vad ett demokratiskt samtal innebär. Till hjälp kan du gå igenom byggstenar för ett bra samtal här nedanför.
Dela sen in eleverna i par eller i mindre grupper.
Tipsen på byggstenar kommer från andra elever.
- Tålamod
- Kompromissa
- Håll dig till ämnet
- Lyssna, Inte bara höra
- Respektera allas åsikter
- Prata kortfattat
- Prata inte i munnen
- God samtalston
- Våga säga vad man tycker
- Anta att andra vill väl
- Nyfiken
- Samarbeta
- Lugn miljö
- Att sitta bra
Arbeta med frågorna utskrivna på papper
Korten kan antingen delas ut till deltagarna, eller läggas i en hög i mitten, eller så har en deltagare alla korten till en början och sedan byter man så att alla får chansen att ställa frågorna och svara.
En börjar ställa sin faktafråga utifrån ett kort till den andra eller de andra deltagarna. Är man fler än två så svarar deltagarna i turordning. Det går så klart bra att samarbeta om man är fler än två och öva på att enas kring ett svar.
Efter faktafrågan ställs den öppna samtalsfrågan frågan där eleverna reflekterar över sitt svar och delar sina tankar med varandra i turordning.
Detta går också att göra i helklass genom att titta på frågorna på helskärm. Då syns frågorna medan svaret är dolt. Svaret syns genom att trycka på “Se svar” med medföljande pil. Därefter ställs den öppna frågan och eleverna kan bilda “bikupor” där de samtalar sinsemellan i par eller mindre grupper. Efteråt kan varje par eller grupp berätta vad de samtalat om.
Arbeta med samtalsfrågorna digitalt på storbildsskärm
Övningen går också att göra i helklass genom att titta på frågorna på helskärm. Då syns frågorna direkt, men svaret är dolt tills du väljer att klicka på "se svar" under varje fråga.
Därefter ställs den öppna frågan och eleverna kan bilda “bikupor” där de samtalar sinsemellan i par eller mindre grupper. Efteråt kan varje par eller grupp berätta vad de samtalat om.
Vad betyder demokrati?
A. Folkstyre.
Alla är med och bestämmer.
B. Envälde.
En eller några få bestämmer.
Rätt svar:
A. Folkstyre. Alla är med och bestämmer.
Samtalsfråga
Vad är demokrati för dig?
Vilket år fick kvinnor rösträtt i Sverige
A. 1971
B. 1921
Rätt svar: B. 1921
Samtalsfrågor
- Vad är demokrati i skolan?
- När får du bestämma i skolan?
Hur många år måste du vara för att rösta?
A. 21 år
B. 18 år
Rätt svar: B. 18 år
Samtalsfrågor
Vilken av dessa grundregler för demokratin tycker du är viktigast?
- Alla är värda lika mycket.
- Alla är respekterade lika mycket.
- Alla får vara med.
- Alla har rätt att tycka som de vill.
Vilken av dessa är en grundregel i en demokrati?
A. Äta glass på lördagar.
B. Alla är respekterade lika mycket.
Rätt svar: B. Alla ska mötas med respekt.
(Glass får man äta vilken dag som helst.)
Samtalsfrågor
- Om du fick bestämma för en dag. Vad skulle du ändra på i samhället?
- Vilken fråga om samhället är viktig för dig?
Vilket år blev barnkonventionen lag?
A. År 2020
B. År 1990
Rätt svar: A. År 2020
Samtalsfråga
Vilken skillnad kan barnkonventionen göra för dig?
Vad betyder diskriminering?
A. Att bli sämre behandlad än andra för till exempel sitt kön eller hudfärg.
B. Filmer om kriminella
Rätt svar: A. Att bli sämre behandlad än andra för till exempel sitt kön eller hudfärg.
Samtalsfråga
I vilka situationer kan människor bli diskriminerade?
Memory
I vanligt Memory ska bilderna vara identiska. Men här handlar det om att hitta det par som matchar varandra i förklaring. Ett blått kort innehållande ett ord, begrepp eller "gåta" ska matchas mot ett rött kort innehållande rätt betydelse till det blå kortet.
- Ladda ner och skriv ut Memorykorten här.
- Klipp ut korten
- Blanda korten och lägg ut dem på bordet med bilden neråt
- Vänd upp en bild och sedan en annan. Har du fått rätt matchning så har du fått ett par. Om det inte är rätt matchning så läggs bilderna tillbaka på samma plats.
Eleverna ska alltså försöka memorera var korten ligger samtidigt som de utmanas i att hitta rätt matchning av kort.