Till innehåll

Nationalism och historiebruk i forna Jugoslavien

Ett material för gymnasiet med övningar och faktatexter om bruk och missbruk av historien, om nationalism och hur det kan leda till intolerans, krig och etnisk rensning.

Utgångspunkten för det här materialet är den nationalistiska framväxten i forna Jugoslavien under slutet av 1980-talet. I fokus står folkmordet i Srebrenica i juli 1995.

Materialet riktar sig till gymnasiet och består av två delar: Historiebruk och nationalism och Folkmordet i Srebrenica. Delarna innehåller övningar, rollspel och texter.

Välj lektionsupplägg

Båda lektionsupplägg nedan består av värderingsövningar, generella övningar samt övningar om kriget i forna Jugoslavien.

  Historiebruk och nationalism

  Ett lektionsupplägg innehållande ett spel, övningar och faktatexter om historiebruk och nationalism.

   Folkmordet i Srebrenica

   Ett lektionsupplägg innehållande övningar och faktatexter om folkmordet och hur det kunde hända.

   Hon, kaxig, snygg och kroat. Han, en serb med poesidrömmar. De hade smitit ut för att röka och ramlat i en snödriva och börjat hångla under stjärnorna. Hans långa hår var borta nu. Det var kort, som på alla militärer.

   Ur ett ljuddrama du kan lyssna på här nedanför.

   Lyssna på berättelser om kärlek som ställs mot nationalism

   Får man bli kär i vem som helst? Spelar det någon roll var han eller hon kommer ifrån?
   Fyra autentiska berättelser om kärlek som övervinner allt, hur kärlekens enorma kraft ställs mot nationalism.

   Bron (Romeo och Julia)

   Stockholmare och skåningar

   Bussresan

   Trappan

   Relaterat

    Se alla undervisningsmaterial

    Här hittar du som är lärare ett 30-tal olika material att använda i din undervisning. För klassrummet, för studiebesök till olika platser och material som elever kan använda på egen hand.

     Fakta om nationalism och historiebruk

     Vad är det som gör att det är så lätt att med historiens hjälp övertyga både sig själv och andra? Vilken funktion fyller historien för människor i olika sammanhang? Och hur påverkas vi egentligen av den historia vi möter?

      Fakta om folkmordet i Srebrenica

      Här hittar du fakta om kriget i det forna Jugoslavien, och om hur nationalism i extrema former kan leda till intolerans, krig och etnisk rensning.