Till innehåll

Källkritik, historiebruk & rasism

Ett interaktivt undervisningsmaterial där dina elever får öva förmågorna källkritik och historiebruk.

Om materialet

I det här interaktiva undervisningsmaterialet får dina elever öva förmågorna källkritik och historiebruk. Förmågor som är viktiga för att kunna hantera information, åsikter och värderingar av olika slag som finns i en demokrati.

Genom historiskt källmaterial får eleverna lära sig om fem händelser i Sveriges historia. Händelser som alla är kopplade till olika former av rasism.

Materialet riktar sig till årskurs 7-9 och gymnasiet. Det kan också användas på folkhögskola och annan vuxenutbildning på motsvarande nivå.

Speltid - 0:42

En kort titt på materialet

Välj del för dina elever att jobba med

  Källkritik

  Elevuppgifter om källkritik utifrån fem historiska händelser. Vad kan källorna berätta om händelsen? Vilka tankar väcker händelsen hos eleverna?

   Historiebruk

   Elevuppgifter om historiebruk utifrån fem historiska händelser. Hur har andra använt händelsen? Hur använder eleverna själva sin historia?

   Om klassrumsmaterialet

   Kopplingar till skolans styrdokument

   Relaterat

    Se alla undervisningsmaterial

    Här hittar du som är lärare 27 olika material att använda i din undervisning. För klassrummet, för studiebesök till olika platser och material som elever kan använda på egen hand.

     Fakta om rasism

     Här hittar du samlad fakta om olika former av rasism. I form av seminarier, rapporter, reflektionsfrågor och filmer.

      Podden Prata rasism

      Följ med i en serie samtal med forskare och experter från offentlig sektor samt civilsamhället. Lyssna och reflektera, själv eller tillsammans med andra.

       Kurs för dig som jobbar i skolan: Att motverka rasism i förskola och skola

       I samarbete med Natur & Kultur erbjuder vi onlinekursen Att motverka rasism i förskolan och skolan med forskarna Emma Arneback och Jan Jämte.

        Kurs för dig som jobbar i skolan: Svåra frågor i klassrummet

        En kurs för lärare som vill veta mer om hur du kan bemöta intolerans, extremistiska uttalanden, konspirationsteorier, antidemokratiska uttryck, förintelseförnekelse och ”alternativa fakta”.