Till innehåll

HBTQ, normer och makt

Det här materialet handlar om dina och mina rättigheter, och våra möjligheter att vara de vi vill vara. Historien är fylld av människor som stått upp mot normer och lagar som begränsat. Här möter du några av de personer som kämpat för respekt och alla människors lika värde och rättigheter.

Selma Lagerlöf och Sophie Elkan

Författarna Selma Lagerlöf och Sophie Elkan.

Det här är ett material som vill få elever och lärare att se hur normer och rättigheter formas, ifrågasätts och förändras. Utgångspunkten är historiska och nutida personberättelser och skeenden. I materialet finns en tidsaxel med tolv personberättelser från 1909-2013. Varje personberättelse är kopplad till ett historiskt sammanhang och en händelse då rättigheter och normer ifrågasattes och förändrades.

Till varje avsnitt finns reflektionsfrågor och Quiz-frågor som hör till den specifika personberättelsen. Under rutan "För lärare" finns också också tips på några generella övningar som ger ytterligare möjlighet till reflektion och problematisering kring hur normer skapas, upprätthålls, ifrågasätts och förändras.

Här finns en beskrivning av materialets upplägg (pdf, öppnas i nytt fönster)

  Till elevsidorna

  Här hittar du själva materialet som vänder sig direkt till elever. Länken tar dig till en egen webbplats och öppnas i nytt fönster.

   Anonyma tankar

   Registrera din mejladress så kan dina elever skicka anonyma tankar och frågor till dig. Länken tar dig till vår gamla webbplats och öppnas i nytt fönster.

   För lärare

    Lärarhandledning till HBTQ, normer och makt

    I lärarhandledningen till undervisningsmaterialet får du inspiration och förslag på hur du kan arbeta med materialet tillsammans med dina elever och vad du kan behöva tänka på innan du sätter igång. Här hittar du även kopplingar till skolans styrdokument.

     Lektionsupplägg

     Här finns generella övningar om normer och övningar som kan kombineras med personberättelser.

      Begreppslista

      Här hittar du beskrivningar av en rad olika begrepp som brukar användas.

      Relaterat

       Kunskap om hbtqi och likvärdigt bemötande

       En självstudiekurs för dig som jobbar i offentlig sektor, till exempel på en myndighet eller i en kommun.

         Se alla våra undervisningsmaterial

         Här hittar du som är lärare 27 olika material att använda i din undervisning. För klassrummet, för studiebesök till olika platser och material som elever kan använda på egen hand.