Till innehåll

Tidslinje: Sverige 1928-1945

Den här tidslinjen visar händelser i Sverige under åren 1928-1945. Tidslinjen är en del av undervisningsmaterialet Förintelsen och andra världskriget.

1928

Januari

Sverige fick en ny utlänningslag. Den sa till exempel att ”ras” skulle vara med i bedömningen om en person fick invandra till Sverige.

1933

April

Svenska tidningar rapporterade om antisemitiska åtgärder i Tyskland.

1938

27 oktober

Tyska judar fick nya pass som var stämplade med ett rött ”J”.

1938–1939

Sverige gav asyl till 500 judiska barn från Tyskland efter Novemberpogromen år 1938. 1748 tyska judar sökte tillstånd att resa in i Sverige. 839 ansökningar avslogs. Många av dem som fick avslag mördades senare i Förintelsen.

1939

1 september

Andra världskriget började i Europa. Sverige förklarade sig neutralt. Landet var alltså inte på någons sida i kriget.

1940

9 april

Nazityskland anföll Sveriges grannländer Danmark och Norge. Sverige fortsatte att vara neutralt.

6 juli

Sveriges regering gav tillstånd för tysk militär att använda det svenska järnvägsnätet för transporter av soldater från Tyskland till Norge.

1941

September

Sveriges regering gav tillstånd för tysk militär att använda det svenska järnvägsnätet för transporter av soldater från Tyskland till Norge.

1942

Svenska tidningar rapporterade om att tyskarna deporterade norska judar.

1943

1–3 oktober

Sveriges regering ändrade beslutet om judiska flyktingar. Regeringen meddelade officiellt att alla danska judar var välkomna till Sverige. Mer än 7 000 danska judar flydde till Sverige.

1944

Mars

Nazityskland ockuperade Ungern. Ungern hade fram till mars 1944 varit allierad med Nazityskland, men judar i landet hade inte förföljts och deporterats som i andra ockuperade länder. Det förändrades när Ungern blev ockuperat. Diplomaten Per Anger vid Sveriges ambassad delade då ut provisoriska svenska pass för att skydda så många som möjligt från nazisterna och deras medhjälpare.

9 juli

Raoul Wallenberg kom till svenska ambassaden i Budapest, Ungern. Wallenberg och medhjälpare räddade tiotusentals ungerska judar. Sovjetiska hemliga polisen grep Wallenberg 17 januari 1945. Troligen dog Wallenberg i sovjetiskt fängelse i slutet av 1940-talet.

1945

Mars

Den svenske greven Folke Bernadotte förhandlade med nazistledare för att kunna rädda fångar från Skandinavien, alltså från Danmark, Norge och Sverige. 7 000 skandinaviska fångar räddades till Sverige med de så kallade ”Vita bussarna”. Senare fick även judiska fångar plats på de Vita bussarna.

7–8 maj

Andra världskriget tog slut i Europa. Efter freden fortsatte Sverige att vara med i det internationella hjälparbetet. Sverige tog emot judiska och icke-judiska sjuka människor och överlevande från koncentrationslägren för vård.

Relaterat

    Till startsidan för undervisningsmaterialet

    Den här sidan är en del av undervisningsmaterialet Förintelsen och andra världskriget. Här hittar du som lärare tips på hur du kan använda det och kan se alla delar av materialet.

      Faktatext om Förintelsen och andra världskriget

      Det här är en faktatext i 11 avsnitt med tillhörande frågor om Förintelsen och andra världskriget.

        Lättläst faktatext om Förintelsen och andra världskriget

        Det här är en lättläst faktatext i 11 avsnitt med tillhörande frågor om Förintelsen och andra världskriget.